Češnje, božanski sadež

Kako težko jih čakamo! Pa ne tistih, ki pridejo na trg še na pol zelene in vodene z astronomsko visoko ceno, pač pa domače, ki jih spremljamo od prvega cvetenja naprej.

Ob njih trepetamo: pa ja ne bo dežja, da bi čebelice ne mogle obletati vseh cvetov. Ob spomladanskih nevihtah se spet bojimo, da drobnih zelenih nastavkov na pecljih ne bo oklestila toča, in bojimo se dežja, ko bodo zrele, da ne bodo razpokale in začele gniti ... In če gre vse po sreči in je češnja vsa rdeča in vabeča, smo potem vsako jutro na lestvah, da čim prej, ko so od nočnega hladu še vse trdne in sočne, pojemo svojo jutranjo merico. Seveda se ves dan še po malem vračamo k njej. Nikoli se jih ne naješ in ne prenaješ. Tako dobre so! Deklice si naredijo uhane iz češnjevih parov, fantiči streljajo s pečkami iz votlih paličic na tiste, ki jih radi vidijo, mame pa za svoje najdražje spečejo češnjevo pito, češnjev zavitek, češnjevo torto ...

Češnjev kolač

400 g moke, 7 g pecilnega praška, 250 g masla, 280 g sladkorja v prahu, pol zavitka vanilin sladkorja, 5 jajc, 125 ml mleka, 800 g češenj, limonina lupina, sol.

V pekač položimo peki papir. Češnje operemo in izkoščičimo. Moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo. Maslo, sladkor v prahu, vanilin sladkor, sol in naribano limonino lupino penasto umešamo z mešalnikom. Postopno dodajamo še jajca, moko s pecilnim praškom in mleko. Testo nato razporedimo po pekaču in nanj potresemo češnje. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko se kolač ohladi, ga razrežemo, in če želimo, potresemo s sladkorjem v prahu.

Češnjev zavitek iz vlečenega testa

300 g vlečenega testa, 1,5 kg češenj, pol čajne žličke cimeta, 110 g drobtin, 300 ml kisle smetane, 1 jajce, sladkor po okusu, 10 ml ruma.

Češnje operemo in razkoščičimo. Dodamo jim malo sladkorja, rum, cimet in 50 g drobtin. Vse skupaj dobro premešamo. V posodici dobro premešamo kislo smetano, 60 g drobtin in jajce. Šest listov vlečenega testa razdelimo na tri dele, prav tako nadev in preliv iz kisle smetane. Vzamemo en list testa, ga položimo na mizo in namažemo s prelivom. Nanj nato položimo drugi list testa, po polovici ga premažemo s prelivom, po drugi polovici pa damo češnjev nadev. Zavitek lepo zavijemo in položimo v namaščen pekač. Po enakem postopku pripravimo še dva zavitka. Pečemo jih na 200 stopinjah Celzija približno 30 minut.

Češnjev narastek

Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag surovega masla, 16 dag sladkorja, 6 jajc, limonino lupinico, 5 dag zmletih orehov, 10 dag drobtin, 3 žlice ruma, 10 dag moke, pol žličke cimeta, 1 kg češenj, sladkor za posipanje.

Surovo maslo in sladkor penasto umešamo. Postopoma dodajamo rumenjake in naribano limonino lupinico. Beljake stepemo v trd sneg, drobtinice navlažimo z rumom. Sneg, orehe, drobtinice, moko in cimet zmešamo narahlo med kremo. Dobljeno testo damo v namaščen pekač ali v tortni model in ga poravnamo. Po vrhu potresemo testo s češnjami, ki smo jim odstranili pečke. Narastek pečemo 30 minut pri 180 do 200 stopinjah Celzija.

Torta iz vloženih višenj

Testo: 12 dag masla, 10 dag sladkorja, 25 dag moke, 1 rumenjak, 1 vanilin sladkor; Nadev: 5 dag masla, 1 jajce, 2 žlici sladkorja, 2 žlici jedilnega škroba, 1 vanilin sladkor, 1,25 dl mleka, višnje iz kompota.

Iz navedenih sestavin napravimo testo, ki naj stoji eno uro, nato ga razvaljamo v velikosti pekača tako, da so robovi nekoliko dvignjeni in ga večkrat prebodemo z vilicami. Tik preden je testo pečeno, ga prelijemo z nadevom in spečemo do konca. Nadev: maslo, jajca in sladkor penasto umešamo, primešamo še druge sestavine in prelijemo po testu.

Češnjev kompot I

40 dag češenj, 4 dl vode, 7 dag sladkorja, sok pol limone (po okusu dodamo še kakšno dišavnico, kot na primer nageljnovo žbico, malo cimetove skorjice, kardamom ...)

V sladkan in odišavljen krop stresemo oprane češnje brez pecljev. Vrejo naj nekaj minut, nato kompot dobro ohladimo in ponudimo.

Češnjev kompot II

1 kg češenj, 10 do 20 dag sladkorja, cimet, klinčki, rdeče vino, malo ruma, vode po potrebi.

Češnje operemo. Vodo zavremo s sladkorjem in dodatki. Češnje kuhamo na malem ognju 5 do 10 minut. Če so še premalo sladke, jih dosladkamo. Ko so češnje že mehke, dodamo cimet, klinčke, rdeče vino in malo ruma. Prilijemo toliko vode, kot je potrebno. Prevremo, ohladimo in ponudimo.

Češnje z jogurtom

250 g razkoščičenih češenj, 1 skodelica smetanovega jogurta, 20 g vanilin sladkorja.

Češnje operemo, razkoščičimo in razpecljamo. Smetanov jogurt zmešamo z vanilin sladkorjem in dodamo češnje. Naložimo v skodelice in ponudimo.

Češnjev kompot za zimo

Češnjam previdno odstranimo peclje. Vložimo jih v kozarce in zalijemo s sladkorno raztopino, ki naj sega od treh četrtin kozarca. Na 1 liter vode vzamemo 28 do 30 dag sladkorja, prevremo in ohladimo. Zalite kozarce zapremo s pokrovčkom in pasteriziramo 25 minut pri 80 stopinjah Celzija.

Češnje kot zdravilo

Niso samo lepe in dobre, so tudi zdrave, vedo povedati strokovnjaki.

- Češnje znižujejo količino sečne kisline v telesu in preprečujejo putiko.

- Rastlinska barvila v teh sadežih skupaj z vitaminom C in cinkom na novo gradijo vezivna tkiva in jih varujejo pred encimatskim razkrojem.

- Češnje nas pomladijo, saj med drugim obnavljajo kožo.

- Blažilno delujejo na vnetja v telesu in pomagajo pri preganjanju parodontoze.

- Češnje blažijo revmatična obolenja sklepov.

- S pomočjo češenj lahko tudi shujšamo: učinkovine iz njih nevtralizirajo maščobne snovi tako, da ne morejo prodreti skozi črevesno sluznico in vstopiti v krvni obtok.

- Sladkorni bolniki se češenj ne smejo najesti do sitega. Le po 10 do 20 češenj na dan!

- Češnje vsebujejo zelo veliko vitamina C, ki pomaga imunskemu sistemu, daje umu svežino.

- Folna kislina v njih je pomembna za živčevje in možgane, tvorbo krvi in rast.

- Češnje vsebujejo tudi veliko kalcija, pomembnega za kosti, zobe in delovanje živčevja. Prav tako vsebuje precejšen odmerek železa, ki je pomemben za tvorbo krvi in celično dihanje, ter kalija, ki pomaga preskrbovati celice in zmanjšuje količino vode v tkivih.

- Zelo dobro je za naše telo, če en teden vsak dan pojemo četrt kilograma svežih češenj.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 19. maj 2022 / 08:49

V svetu podjetništva

Na podjetniškem taboru v Postojni, ki ga organizira društvo Podjetniška akademija po zamisli Nejca Konjeviča, so otroci, med katerimi jih je bilo več kot polovica iz Gorenjske, spoznavali svet podjetn...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:51

Pol milijona evrov za sanacijo gozdov

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v minulih dneh izdala lastnikom gozdov odločbe za dodelitev finančnih podpor pri odpravi škode v poškodovanih gozdovih in pri obnovi teh go...

Radovljica / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:49

Obletnica vrnitve Mošnjanov v domačo vas

V teh dneh mineva petinsedemdeset let, odkar so se v domačo vas iz izgnanstva vrnili prebivalci Mošenj. V nemških taboriščih so preživeli dobro leto dni, potem ko so aprila 1944 Nemci vas požgali in n...

Kranj / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:48

Obnovili so poškodovano vozišče

Kranj – V okviru rednega vzdrževanja cest so na kranjski občini poskrbeli za obnovo močno poškodovanega vozišča na Ulici XXXI. divizije. Asfalt je bil namreč uničen, v času deževja so zaradi posedk...

Kranj / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:46

Le manjša prenova hotela

Kljub načrtovani temeljiti prenovi Hotela Brdo je po neuspelem javnem razpisu sedaj že jasno, da se bodo lotili le manjše prenove. Zaključuje se prenova Gradu Brdo.

Kranj / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:45

Tomaž Vilfan ostaja direktor

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji za direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj potrdili Tomaža Vilfana. Nova svetnika sta Gašper Peterc in Gordana Grobelnik.