Avtorji stalne muzejske postavitve o Linhartu in razsvetljenstvu Verena Štekar Vidic, Ivo Svetina in Marjan Rafael Loboda so za svoje delo prejeli Valvasorjevo priznanje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Valvasorjevo priznanje za Linharta

Soustvarjalci stalne razstave o Linhartu so si za dobro opravljeno delo prislužili stanovsko muzealsko nagrado Valvasorjevo priznanje.

Radovljica - Stalna razstava Mestnega muzeja Radovljica Anton Tomaž Linhart: »Zdaj premišljujem o tem, kako bi mogel postati znan!«, ki so jo ob 251-letnici Linhartovega rojstva, zaradi znanih dejstev sicer z enoletno zamudo, odprli decembra lani v prostorih radovljiške graščine, je te dni deležna še ene potrditve o svoji odličnosti. Trije soavtorji, Ivo Svetina, direktor Slovenskega gledališkega muzeja, Verena Štekar-Vidic, direktorica Muzejev radovljiške občine, in Marjan Rafael Loboda, arhitekt in muzejski svetovalec, tokrat pa oblikovalec, so v torek v Muzeju Novejše zgodovine v Ljubljani prejeli Valvasorjevo priznanje, ki ga Slovensko muzejsko društvo že tradicionalno podeljuje za dosežke v preteklem letu.

Vesela stanovskega priznanja je Verena Štekar - Vidic povedala: »Razstavo smo od vsega začetka zastavili zelo ambiciozno, temu je narekovalo dejstvo, da smo sodelovali tudi s Slovenskim gledališkim muzejem. Zadali smo si visoke cilje in želeli postaviti nacionalno razstavo Linhartu, naša želja je bila evropska razstava, ki nagovarja Evropejca, Slovenca pa tudi Radovljičana.« Avtorji so z razstavo tako obudili spomin na Linharta, na njegovo življenje in delo, hkrati pa so tudi ovrednotili njegovo delo skozi razumevanje dobe razsvetljenstva, v kateri je živel. »To je seveda težko narediti v približno 100 kvadratnih metrov velikem prostoru, a sem prepričana, da nam je kljub spremembi naših prvotnih načrtov uspelo ustvariti zelo kakovostno stalno razstavo,« je mnenja Štekar Vidičeva, ki dodaja, da je tokratna nagrada zagotovo potrditev več, da so opravili dobro delo: »Mislim, da je bila razstava v Radovljici in v širši javnosti zelo lepo sprejeta, upam, da smo zadostili mnogim, ki so verjeli, da ta razstava sodi prav v Linhartovo mesto, v našo Radovljico, kjer se je ta veliki rojak rodil.« Razstava še ni končana, saj bo tudi v prihodnje s številnimi spremljajočimi dejavnostmi, ki jih načrtujejo v muzeju, zagotovo kreativno živela naprej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 6. junij 2017 / 08:19

Javno stranišče v Kranju

V nekdanji Šifrerjevi gostilni bo danes dopoldne vrata odprlo javno stranišče, ki so ga poimenovali Vstraniše.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 23. maj 2008 / 07:00

Zdravniška zbornica Slovenije ima novo vodstvo

Ljubljana - Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije za obdobje 2008-2012 je postala specialistka družinske medicine Gordana Živčec-Kalan, ki je dobila dov...

Prosti čas / petek, 23. maj 2008 / 07:00

Situiran (7)

Situiran je spletni vzdevek, ki pritegne vsaj toliko, če ne več, kot opis posameznika, ki se želi predstaviti v najlepši, najbolj privlačni luči.

Prosti čas / petek, 23. maj 2008 / 07:00

Glenn Hughes v Cvetličarni

V okviru serije Limited Edition koncertov bo Cvetličarna tokrat gostila legendarnega pevca, basista in avtorja Glenna Hughesa. Hughes se ponaša z bogato glasbeno kariero, saj je sodeloval...

GG Plus / petek, 23. maj 2008 / 07:00

Vsi hočejo Poljansko obvoznico

Projekt Poljanske obvoznice je star najmanj tri desetletja. Vsakokrat, ko so ga poskušali spraviti v življenje in promet iz mesta speljati okoli njega, se je zapletlo in ceste niso zgradili. Zato ni č...

Humor / petek, 23. maj 2008 / 07:00

Varujte se malice

Obratno vnesena PIN koda v primeru ropa vam ne bo priklicala policije, če se bo to dogajalo med malico. Medbančni dogovor zaenkrat še ni sklenjen, v uporabi pa so že nove metode obrambe pred lopovi.