Jedi za pomladne dni (7)

Sirova juha

Sestavine: 1,30 l kostne juhe, 3 jajca, 2 zavitka naribanega parmezana, 3 žlice presejanih drobtin, 8 dag ementalskega sira, sesekljani peteršilj, 2 stroka česna.

Priprava: Stepenim jajcem primešamo drobtine, nariban parmezan in nariban ementalski sir. Vse skupaj med mešanjem zakuhamo v vrelo juho. Juho odstavimo, jo nekoliko ohladimo, nazadnje dodamo še začimbe in sesekljan peteršilj.

Sipina rižota

Sestavine: 30 dag sipe, 30 dag paradižnika, sesekljani peteršilj, česen, sol, poper, 45 dag riža, voda za zalivanje, 1 zavitek naribanega parmezana.

Priprava: Sipe očistimo in narežemo na poljubne kolobarje. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo. Dodamo sesekljani peteršilj in poper. Nazadnje dodamo opran in osušen riž, zalijemo z juho ali vodo ter dušimo do mehkega. Rižota je dobra, če jo postrežemo še toplo. Poleg ponudimo nariban parmezan. Rižoto lahko pripravimo s sipinim črnilom, takrat opustimo paradižnik. Črnilo dodamo k rižoti hkrati z rižem. Poleg ponudimo zeleno solato z redkvicami.

Kmečka bržola

Sestavine: 80 dag goveje bržole, 20 dag jušne zelenjave, 4 dag olja, 3 krompirji, 3 vejice timijana, 1 vejica rožmarina, malo bazilike, pol l kostne juhe, sol, poper.

Priprava: Bržolo odrežemo in jo nekoliko potolčemo, jim porežemo žile, da pri peki ne spremenijo oblike. Bržole začinimo in jih spečemo na maščobi. Zložimo jih v drugo posodo, jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na isti maščobi prepražimo narezano jušno zelenjavo, jo nekoliko zalijemo, vložimo bržole ter dušimo do mehkega. Med dušenjem dodamo še ostale začimbe, po potrebi dolijemo še kostno osnovo. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake. Omako zgostimo z nastrganim surovim krompirjem. Okus izboljšamo še z vinom in smetano, prevladovati mora okus po svežih začimbah.

Pehtranova potica

Sestavine: 40 dag namenske moke, 2 dag kvasa, 2 dl mleka, 20 dag masla, 4 jajca, sol, limonina lupina. Nadev: 5 šopkov svežega pehtrana, 2,50 dl goste kisle smetane, 2 rumenjaka, sladkor po okusu.

Priprava: Kvas zdrobimo z nekoliko sladkorja in moke, prilijemo malo mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Maslo umešamo s sladkorjem in jajci. Dodamo moko, solimo, prilijemo mleko in kvas. Zamesimo testo, ga gnetemo, da postane čvrsto in se začnejo pojavljati mehurčki. Nato ga damo vzhajati. Dobro vzhajanega razvaljamo, namažemo s pripravljenim nadevom, ga zvijemo in damo v pomaščen pekač. Testo naj vzhaja v modelu, da je testa enkrat več. Nato ga premažemo z jajcem in postavimo v segreto pečico. Pečemo ga pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Priprava nadeva: Vmešamo maslo ali margarino s sladkorjem, smetano in rumenjaki. Pridamo še trd sneg beljakov in posušen ter nasekan pehtran. Pečeno potico nekoliko ohladimo in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:03

Eno sonce za vse

Besede, ki so kasneje postale podlaga za številne ulične grafite, so najprej ubesedile sliko, ki jo v času slovenske pomladi naslikal akademik Andrej Jemec, nagrajenec Prešernovega sklada in Prešernov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Velikonočne igre in razstava

Mošnje - V kulturnem domu v Mošnjah bodo ta konec tedna pripravili razstavo velikonočnih izdelkov, ki so jih izdelali učenci iz tamkajšnje osnovne šole, varovanci CUDV Matevža La...

Šport / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Za Borisom Strelom ostala dragocena dediščina

Ločani se s ponosom spominjajo smučarskega junaka Borisa Strela, domači SK Alpetour in SZS pa sta v petek pripravila žalno sejo, še v soboto pa se bo moč v dvorani na Podnu vpisati v žalno knjigo.

GG Plus / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Slovenija in njene pokrajine

»Med državljani Slovenije je še vedno zelo živa delitev Slovenije na Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko, Štajersko, Koroško, Primorsko in Prekmurje. V vsakdanjem življenju jo uporabljamo zelo pogos...

Prosti čas / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Prihaja glasbeni april

Glasovi izletniki so se ponovno odpravili v Bioterme. Tokrat je bilo precej ´pručkov´, a so se ti že odločili, da se kakšnega izleta še udeležijo. April pa bo posvečen Lojzetu Slaku in Alfiju Nipiču.

Gospodarstvo / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Zaradi praznikov omejitve pri plačilnem prometu

Kranj - Danes, na veliki petek, evropski plačilni sistem Target2 ne bo posloval, zato banke in hranilnice v državah evrskega območja, torej tudi v Sloveniji, ne bodo izvajale med...