Jedi za pomladne dni (6)

Za pomladne dni sem vam pripravil nekaj lahkih jedi iz testenin, bolje rečeno iz širokih, doma narejenih ali kupljenih rezancev.

Dokaj pogosto jih postavljamo na mizo brez domišljije. Za naš organizem so to osvežilne in raznovrstne jedi, z malo fantazije so lahko hitro pripravljene.

Graham rezanci z morskimi rakci ali sadeži

Za srednje veliko družino potrebujemo 40 dag širokih rezancev, 2 žlički sezamovega olja, drobnjak, 2 žlici sojine omake, malo sladkorja, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, nastrgani ingver po okusu, 2 stroka česna, 40 dag morskih sadežev ali 40 dag neočiščenih rakcev, 20 dag sojinih kalčkov.

Priprava: Rezance skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Kuhane oplaknemo pod vročo vodo in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Prelijemo jih z malo sezamovega olja, da se ne sprimejo. V posodi naredimo omako; prepražimo sesekljani česen, dodamo malo moke in paradižnikovo mezgo, nekoliko prepražimo, zalijemo in dobro prevremo. Omaki dodamo še začimbe, morske sadeže ali škampe, jo nekoliko povremo, začinimo in prelijemo po toplih rezancih. Povrhu jih potresemo z narezanim drobnjakom.

Ajdovi rezanci v omaki iz zelene

Sestavine: 40 dag ajdovih ali sojinih rezancev, 30 dag zelene, žlico škrobne moke, 2 dl posnetega mleka, 1 srednje velika čebula, sol, poper, muškatni orešek, 4 žlice nastrganega nemastnega sira in žlico oljčnega olja.

Priprava: Zeleno operemo in olupimo. Narežemo jo na rezine in skuhamo v malo slane vode. Dodamo ji ščepec moke, da zelena ne potemni. Nato jo zalijemo z mlekom, da se zelena zmehča, jo zmiksamo s paličastim mešalnikom. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, solimo, popramo, dodamo drobno nastrgan orešek in preostalo moko. Omako zlijemo v posodo, v kateri smo kuhali zeleno, in jo postavimo na ogenj. Med mešanjem naj počasi vre, nato jo odstavimo z ognja. Kuhane in oplaknjene testenine zmešamo z omako. Serviramo jih v ogretih krožnikih. Pred serviranjem jih potresemo s sveže mletim parmezanom. Postrežemo jih z zeleno solato s koruzo.

Rezanci z beluši in lososom

Sestavine: 50 dag belušev, 50 dag širokih rezancev, 250 dag svežega lososa, 2 dl sladke smetane, sol, poper, šopek kreše.

Priprava: Beluše olupimo, nato jih damo kuhat v slano okisano vodo. Lososa narežemo na kocke in jih na olju podušimo nekaj minut. Belušem odrežemo vršičke in jih damo na toplo. Iz preostalih belušev naredimo pire z dvema žlicama vode, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začinimo po okusu. Kuhane rezance damo na krožnike in jih prelijemo z omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Inšpektor naj napiše novo poročilo

Na občinskem svetu je o delu medobčinskega inšpektorata za leto 2011 poročal inšpektor Viktor Mikek. Svetniki so bili (že drugič) zelo kritični in so mu naložili, naj poročilo napiše na novo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. maj 2013 / 13:00

Vlomilec se je ranil

Medvode - Medvoški policisti so v soboto okoli 2.30 prijeli 26-letnega moškega, ki je pred tem na Seškovi cesti v Medvodah vlomil v gostinski lokal. Vanj je vstopil z razbijanjem stekla na...

Šport / torek, 14. maj 2013 / 11:00

V Domžalah brez zmagovalca

Domžale - V prvi slovenski nogometni ligi je bil odigran 32. krog, v njem pa je tudi že padla odločitev o državnem prvaku. To je postal Maribor, ki je z 2 : 1 premagal Olimpijo. V Domžalah...

Kronika / torek, 14. maj 2013 / 12:46

Dva umrla, tretji se zdravi

Domnevno zaradi zastrupitve z drogo in zdravili sta v Zgornjih Pirničah umrli dve osebi.

Gospodarstvo / torek, 14. maj 2013 / 14:00

Naftni derivati spet dražji

Od danes so cene naftnih derivatov v Sloveniji spet višje. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,2 centa na 1,463 evra, stooktanski bencin za dva centa in sedaj liter stane 1,...

Nasveti / torek, 14. maj 2013 / 12:14

Kromač ni koromač

Dišeči kromač je še ena tistih zdravilnih rastlin, ki so povsem neupravičeno domala povsem spregledana – in to kljub njegovemu izjemno močnemu sladkastemu vonju in okusu, ki spominjata na koromač oz....