Sončnična semena

Sončnična semena so šele ne dolgo tega našla pot v naše kuhinje, najprej cela vmešana v razne vrste testa, a se je navdušenje kmalu poleglo in so pozabljena obležala v predalih.

Malo kasneje so prišla še oluščena, ki so se za razliko od prvih obdržala predvsem pri glasnikih zdravega življenja. Največ sončnic pridelajo v Vzhodni Evropi. Povprečni cvetni koš ima premer do 40 centimetrov in »se pretvarja«, da je en sam cvet, v resnici pa je sestavljen iz 150 tisoč samostojnih cvetov! Semena so bela ali črno-belo progasta. Vsekakor v prehrani ne uživamo neoluščenih semen in še dobro, da živimo v času, ko zamudno luščenje namesto nas opravijo stroji. Oluščena sončnična semena danes lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, najbolje pa je da posežete po ekološko pridelanih semenih. Pri nakupu ni potrebno biti posebno pozoren, ker se semena skoraj nikoli ne pokvarijo, kljub temu pa jih je najbolje hraniti na temnem mestu in v dobro zaprti posodi, kjer se ohranijo tudi več let. Uporabljamo sveža in termično obdelana semena. Če jih nasujete v lično skodelico in postavite na sredino mize, bodo prsti kar sami segali po drobnih semenih. Sončnično seme je dober dodatek jogurtu, kefirju, sadni skuti, odlično dopolnjuje solate. Če ga boste zmleli v mlinčku za kavo in spremenili v prah, boste z njim zgoščevali juhe, omake in nadeve.

Testenine s pestom čemaža in sončnih semen

Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag poljubnih testenin (rezancev, špagetov, metuljčkov,…), 15 dag čemaža, 3 žlice sončničnih semen, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol, sveže mleti poper.

Testenine skuhajte v slanem kropu. Sončnična semena na kratko popražite v ponvi. V električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite sončnična semena in grobo nasekljan čemaž, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo zmešajte z odcejenimi rezanci.

Ribji fileji v omaki iz rukole in sončničnih semen

Za 4 ljubitelje rukole potrebujemo: 80 dag ribjih filejev (škarpene, osliča, brancina,…), 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 2 šopa rukole, 2 stroka česna, 5 žlic ribje juhe ali vode, 2 žlici sončničnih semen, 10 dag paradižnikov češnjevcev, 1 žlico limoninega soka in sol.

Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Ribje fileje solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite sončnična semena, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano rukolo in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Ribje fileje preložite na 4 krožnike, jih prelijte z omako in obložite z opranim ter na četrtine narezanimi paradižniki. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir z rožmarinom.

Solata s slanino in sončničnimi semeni

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag sveže solate (rukole, radiča, endivije,…), 5 žlic kuhanega fižola, 15 dag slanine, narezane na tanke rezine, 2 stroka česna, 1 žlico sončničnih semen, 4 žlice najboljšega balzamičnega kisa, 3 žlice oljčnega olja in sol po okusu.

Slanino skupaj z razpolovljenima strokoma česna in sončničnimi semeni scvrite v ponvi, jo odcedite in ohladite. Očistite in operite solato in jo zložite v primerno posodo. Posujte s kuhanim fižolom in drobno zdrobljeno slanino ter prelijte z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in solite po okusu. Solato zmešajte in takoj ponudite.

Parfait s karameliziranimi sončničnimi semeni

Potrebujemo: 20 dag sončničnih semen, 4 žlice sladkorja 0,5 l sladke smetane, 4 jajca in 6 žlic sladkorja v prahu.

Sončnična semena pražite na vroči ponvi skupaj s sladkorjem, dokler sladkor ne karamelizira ter jih čim bolj drobno zmeljite. Smetano stepite, jajčne rumenjake skupaj s tremi žlicami sladkorja v prahu stepite v penasto zmes in iz beljakov stepite trd sneg ter mu vmešajte preostale tri žlice sladkorja v prahu. Vse sestavine med sabo narahlo zmešajte, s tem napolnite poljuben podolgovat model in čez noč zamrznite. Ko postrežete zvrnite iz modela, narežite na rezine ter postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / petek, 14. maj 2021 / 14:39

Slovesnosti ne bo

Občinska priznanja bodo v Komendi podelili ob dnevu državnosti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 27. april 2019 / 20:45

Zablode ljubezenskega življenja

Ines je po več letih brezposelnosti končno našla zaposlitev. Doštudirala je na Filozofski fakulteti – in četudi je že vnaprej vedela, da bo lažje zadeti glavni dobitek na loteriji kot najt...

GG Plus / sobota, 27. april 2019 / 20:39

Halo, Babi servis ...?

»Če imaš premalo stika z drugimi generacijami, jih ne poznaš, ne razumeš in imaš zaradi tega lahko tudi strah pred njimi. To velja tako za mlade kot za starejše,« pravi Viktorija Drolec, projektna vod...