Družina Jeraša (Foto: Anka Bulovec)

Družina, ki se ji po žilah pretaka - glasba

Družina Jeraša je najbolj znana jeseniška glasbena družina. Rojeni so ob glasbi in za glasbo ...

Letos bodo trije člani družine Jeraša praznovali okroglo obletnico - Jaka Jeraša 70. rojstni dan, Domen 40., Lan Dan pa je pred dnevi že praznoval 10. rojstni dan.

V Sloveniji imamo kar nekaj glasbenih družin, prav tako na Gorenjskem. Svojo glasbeno družino pa imajo tudi Jesenice. To je družina Jeraša, v kateri je že šesta generacija zapisana glasbi in ustvarjanju in pomembno kroji kulturno dogajanje na Jesenicah in tudi širše. Jaka Jeraša, Domen Jeraša in Primož Kerštanj so najbolj znana imena družine, ki je bila v središču pozornosti tik pred občinskim praznikom, ko sta Glasbena šola Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice pripravila predstavitev družine z razstavo, Jeraševi pa so poskrbeli za vrhunski glasbeni dogodek s koncertom, na katerem so člani družine prikazali delček svoje bogate glasbene ustvarjalnosti. Ob tem dogodku je Nina Jamar pripravila biografski zapis z naslovom Družina Jeraša in glasba, v katerem je predstavljena družina Jeraša od Nikolaja Bernarda, pradeda Jaka Jeraša, naprej. Nikolaj Bernard je bil ustanovitelj prve kovaške godbe v Bohinju in nato številnih drugih godb. Tudi njegov sin Filip Bernard je bil glasbenik, kapelnik in skladatelj, vrhunsko šolan glasbenik in eden od pionirjev mariborske opere. Filipova sestra Rozalija se je poročila z Alojzom Jerašem – oba sta pela, sodelovala pri zborih in jeseniških operetah. Glasbeno pot je nadaljeval njun sin Jaka Jeraša, rojen 7. julija 1938, ki je dosegel tudi največjo slavo med vsemi Jeraševimi doslej. Kot vrhunski baritonist je bil več kot dvajset let solist v ljubljanski Operi, kjer je odpel kar 70 vlog v 1033 opernih in operetnih predstavah. Niti enkrat samkrat nastopa ni odpovedal, na kar je posebej ponosen. Jaka Jeraša je bil rojen na Jesenicah in tu stalno živi, ob redni zaposlitvi pa je namenjal veliko časa ljubiteljski kulturi, bil je pobudnik novoletnih koncertov na Jesenicah, sodeloval v pevskih zborih, poučeval je solopetje na Glasbeni šoli Jesenice … Jaka je danes starosta družine Jeraša in je vsa leta skrbel tudi za glasbeno pot mlajših generacij Jeraševih. Glasbeno nit družine danes nadaljujejo njegovi nečaki – Domen in Mitja Jeraša ter Primož Kerštanj. Domen (rojen 1968) je vrhunski pozavnist, prvi pozavnist Slovenske filharmonije, sodeluje s številnimi orkestri, napisal je več skladb, deluje na pedagoškem področju, poučuje pozavno na jeseniški glasbeni šoli, vodi mladinski pihalni orkester in big band, je dirigent Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora … Je tudi vodja kvinteta, ki izvaja zlasti jazz, v njem pa sodelujeta tudi njegova žena Alenka in brat Mitja.

 

Primož Kerštanj (rojen 1970) je izšolan pianist in glasbeni pedagog, poučuje solopetje, klavir in nauk o glasbi, je korepetitor. Zelo priznan je vokalni trio Prima vista, ki ga vodi. Obenem se Primož posveča zborovodstvu, vodil je komorni mešani zbor Vox Carniolus Jesenice, vodi ŽPZ Milko Škoberne, APZ France Prešeren Kranj, dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.

In potem je tu šesta, najmlajša generacija Jeraševih. Domnova otroka sta Neža in Vid, oba zapisana glasbi. Neža igra harmoniko in tolkala, zadnje leto tudi kontrabas ter sodeluje v številnih zasedbah. Vid se uči klavir in balet, obiskuje tudi šolo za muzikal. Mitjeva otroka Anja in Gregor se prav tako učita klavir in oba igrata na tolkala. Primožev sin pa je desetletni Lan Dan, trenutno najmlajši član Jeraševega družinskega drevesa. Tudi njemu se po krvi pretakata glasba in ritem. Uči se klavir, obiskuje ure baleta, je pa tudi plesalec standardnih in latinskoameriških plesov in skupaj s soplesalko Nadjo si je lani priplesal kar dva naziva državnih prvakov v plesu.

Vsi Jeraševi so se na koncertu predstavili kot odlični glasbeniki, sestavili so različne zasedbe in navdušili polno dvorano glasbene šole. Za posebno presenečenje so poskrbeli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, nastopile pa so tudi članice dekliškega pevskega zbora kranjske gimnazije, ki jih vodi Primož Kerštanj. Program je povezovala Branka Smole, ki je prek sina Lana Dana prav tako povezana z Jeraševimi. Koncerta se je udeležil tudi župan Tomaž Tom Mencinger, ki je dejal, da so Jeraševi na Jesenicah postali prava blagovna znamka na področju glasbe, za njihov prispevek h kulturnemu utripu mesta pa se jim je posebej zahvalil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Še večja knjižnica

Svetniki so soglašali s povečanjem površine za novo Osrednjo knjižnico Kranj v prostorih Globusa. Odprtje naj bi bilo konec leta 2008.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

V deželo pomaranč

Obisk Andaluzije (Andalucie), najjužnejše španske pokrajine, bi lahko poimenoval tudi (H)ola, ole in drugo govoričenje iz telenovel.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Z balonom pod nebo

Posebne vrste avantura je polet s toplozračnim balonom, velikansko napihljivo pošastjo, ki v košaro sprejme tudi "običajne" potnike, željne adrenalina ...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Besede

Rada imam besede. Z njimi se igram, jih sestavljam, črtam in premetavam sem in tja. Imam jih za svoje zaveznice, pogosto pa mi prav njihova uporaba prinese tudi težave.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Čarobna moč pravljic

Ko je Rdeča kapica prišla v gozd, je srečala volka. Ni vedela, kakšna hudobna žival je, in zato se ga ni nič ustrašila. "Dober dan, Rdeča kapica," ji je rekel volk. "Dober dan, volk," je odgovorila de...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Vzgoja malega potrošnika

Otroci nas opazujejo in oponašajo, zato se vprašajmo, kako se obnašamo kot kupci. Nakupujemo impulzivno ali načrtujemo nakupe?