Letos bosta prišli na vrsto za obnovo Tomšičeva in Tavčarjeva ulica. (Foto: Tina Dokl)

Mesto bo spet obstalo

V mestnem jedru bodo letos zaradi obnove ulic nekateri trgovci spet "odrezani od sveta".

Kranj – »Staro mestno jedro je na najbolj kritični točki v svoji zgodovini. Napačne odločitve, ki jih je sprejemala politika, so se začele množiti,« je kritičen predsednik sveta krajevne skupnosti Center Tomaž Kukovica. Mesto, pravi, še ni komunalno opremljeno, podjetništvo je zamrlo, promet je neurejen, … »Na to osnovo je potem težko pripenjati kakršnokoli pametno vsebino.« Ob tem se je po njegovem treba zavedati še dejstva, da za količki živi 314 ljudi, pri čemer je večina starih preko 65 let.

Tudi zadnjo volilno kampanjo so skoraj vsi gradili na oživljanju mestnega jedra. Zato Kukovico veseli, da so se z občinsko oblastjo vendarle uspeli dogovoriti, da je v proračuna za prihodnji dve leti vključila najpomembnejše naložbe. Mednje sodi komunalno opremljanje ulic, kar naj bi končali še letos. »To bo predstavljalo odlično osnovo za ureditev prometa v mestnem jedru in debato, kaj z njegovo vsebino.« V teh ulicah, opozarja Kukovica, so nekateri vodi stari tudi do 150 let. »Prejšnja občinska uprava zaradi varčevanja ni do konca speljala postavitve betoniranega podzemnega rova, v katerega se potem lahko položi od kanalizacije do elektro in plinske napeljave. Zdaj naj bi to dokončali.«

Glavno težavo za stagnacijo mestnega jedra Kukovica vidi v tem, da vsaka politična opcija začne šteti zgodovino od začetka. Zato ni nekih strateških ciljev, ki bi prispevali k razvoju mesta. »Teater je popolnoma zastarel, rabili bi koncertno dvorano, vse institucije, ki so v preteklosti dajale čar mestnemu jedru, so se preselile, od fakultete do ekonomske šole,« z obžalovanjem ugotavlja Kukovica. Razen tega najemnike prostorov v mestnem jedru pestijo visoke najemnine. »Zdaj bo mesto spet dve leti razkopano, zato se bomo o vsebini znova lahko začeli pogovarjati šele po obnovi.« V tem času bi se zato po njegovem morali načrtno lotiti odkupa stavb. »Mestni svet bi se moral odločiti o sprejetju ukrepa subvencioniranja najemnin za podjetnike in uvedbi enotne najemnine.« Tako bi po mnenju Tomaža Kukovice postavili osnovne pogoje za vzporedno premišljevanje o vsebini, s katero bi napolnili mestno jedro.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Bled vrnili v srednjeveški čas

Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja je, skupaj z gosti iz Slovenije in tujine, poskrbela, da smo se za nekaj ur vrnili v srednji vek.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.