Pomemben projekt, pri katerem sodeluje tudi občina, je povezava lipniške ceste z "magistralko".

Potreb več kot denarja

Proračunski porabniki so za letos predlagali projekte v vrednosti 32 milijonov evrov, v občini so jih doslej oklestili na 18 milijonov, razpoložljivega denarja pa je okrog 10 milijonov.

Občini je doslej za štirinajst letošnjih projektov uspelo pridobiti iz državnega proračuna nekaj več kot 2,3 milijone evrov denarja, od tega 1,2 milijona evrov za rekonstrukcijo Ceste svobode. 

Radovljica – Komisija za razvoj pod vodstvom podžupana Primoža Jegliča je v sodelovanju z občinsko upravo pripravila spremembe razvojnega programa občine 2007 – 2013 za leto 2008, ki bodo osnova za pripravo rebalansa letošnjega občinskega proračuna. Ker so proračunski porabniki v okviru priprave načrta predlagali projekte v vrednosti 32 milijonov evrov, kar je bistveno več od razpoložljivega denarja, je komisija dala prednost naložbam, za katere je občini uspelo pridobiti nepovratna sredstva in gradbeno dovoljenje, ter naložbam, ki se že izvajajo ali so stalna oz. zakonska naloga. Vrednost teh projektov je 17,7 milijona evrov in še vedno presega finančne možnosti občine, ki se gibljejo okrog 10 milijonov evrov. V predlogu projektov za sestavo razvojnega načrta predvidevajo več denarja za čebelarsko hišo v Lescah, za cesto Za Verigo, ureditev Kranjske ceste in Ceste svobode, za povezavo ceste iz Lipniške doline s sedanjo magistralno cesto, komunalno opremljanje kareja H, rekreacijski park v Radovljici, vrtec na Posavcu … Za Kropo je predvidenih več kot 1,1 milijona evrov. Komisija in občinska uprava bosta do majske seje, na kateri naj bi obravnavali rebalans proračuna, preverili možnosti za dodatne prihodke in tudi možnost časovnega zamika nekaterih naložb.

Opozicija je imela na predlagani dokument precej pripomb. V svetniški skupini SDS se po besedah Antona Pogačnika strinjajo s posameznimi projekti, ne pa s celotnim gradivom, ki je po njihovem mnenju pripravljeno kot spisek želja, brez realne ocene stroškov in termina za izvedbo. Janez Urbanc (e-Kolo) pogreša na spisku projektov novo poslovno stavbo za Komunalo Radovljica. Simon Resman (NSi) dvomi o smiselnosti vlaganj v smučišči Krpin in Kamna Gorica. Zvone Prezelj (SDS) predlaga ureditev sprehajalne poti v bližini starega mestnega jedra in nasprotuje občinskim vlaganjem v ureditev parkirišča pri Elgo v Lescah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Mladi Jurij sprehaja grm

V ponedeljek zvečer na Brdo pri Kranju prihaja še aktualni ameriški predsednik George Walker Bush, jr. Iz varnostnih razlogov bodo izselili prebivalstvo okoliških vasi.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.