Kranjska projektna skupina za oživljanje starega mestnega jedra z norveško mentorico Elin Gjevre (Foto: Gorazd Kavčič)

Vsem priložnost za sodelovanje

Projektna skupina za oživitev starega Kranja (projekt Sejem bil je živ) 31. marca pripravlja delavnico s predstavniki mladinskih organizacij na temo Mladi in lokalna skupnost.

Kranj – »Čutim veliko energije in sodelovanja med mesti, kar je treba bolje izkoristiti. Mesta se ne smejo zapirati in omejevati, naj pogledajo čez občinske meje. Če imajo v Kranju pokriti bazen, naj ga uporabljajo tudi druga mesta,« je bila ena od misli Toveja Kratteböla, vodje norveških mentorjev, ki v sklopu projekta Sejem bil je živ svetujejo petim gorenjskim mestom pri oživitvi starih mestnih jeder. Mentorji so v začetku meseca tretjič obiskali Gorenjsko, sicer pa se 1,44 milijona evrov vreden projekt približuje zaključku. A to ne pomeni, da je delo pri oživljanju mest končano.

V Kranju so v sklopu projekta kot prvi odprli Kranjsko hišo, ki poleg drugega skrbi tudi za utrip v starem mestnem jedru, sicer pa je projektna skupina lani organizirala štiri delovna srečanja. »Namen srečanj je bil dosežen, saj so sodelujoči podali veliko predlogov, ki jih občinska uprava in Zavod za turizem Kranj upoštevata pri iskanju rešitev oživitve starega mestnega jedra,« pojasnjuje Tanja Varl iz občinske uprave in kot pomemben rezultat izpostavlja povezovanje gostincev in drugih ponudnikov, ki je vodil k izvedbi projekta Barve EU.

Nad oživitvijo Kranja je leto in pol bedela tudi Elin Gjevre, norveška mentorica, ki je izredno vesela odprtja Kranjske hiše: »Upam, da je to šele začetek prenove in oživitve mesta, saj se mora razvijati naprej. Kranjska hiša mora biti le spodbuda.« Meni, da bo treba še veliko storiti, da bi v mesto pritegnili Kranjčane in obiskovalce oziroma jim morajo pristojni ponuditi priložnosti za sodelovanje. »Sodelovali bi lahko vsi, tako organizacije, inštitucije, društva kot posamezniki. Slišati se mora glas upokojencev in mladih, upoštevati je treba vse,« je prepričana Gjevre. Za Kranj Elin Gjevre ve, da potrebuje dobro organizacijo, ki mora sloneti na občini in županu Damijanu Pernetu. Po njenem je največ v njegovih rokah. Norveški mentorji se s tem obiskom umikajo. »To je moj zadnji obisk v sklopu projekta, vendar se to poletje vračam. Kot turistka!« je še dodala norveška mentorica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska gora / petek, 6. junij 2014 / 12:22

Zgornjesav'c, št. 6

Zgornjesav'c, 6. junij 2014, št. 6

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.