V kranjski občini ni ovir za večjo izrabo sončne energije. (Foto: Tina Dokl)

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Na podlagi ocene iz akcijskega načrta pa bo samo izdelava idejnega projekta izrabe obnovljivih virov vredna 10 tisoč evrov.

Kranj – Mestni svetniki so na zadnji seji sprejeli lokalni energetski koncept. V njem so poleg analize obstoječega stanja predlagali tudi ukrepe za učinkovitejšo rabo energije in akcijski načrt njihove izvedbe.

Rabo energije se bodo trudili zmanjšati predvsem v javnih zgradbah, razen tega pa so predvideli ukrepe, s katerimi bodo spodbujali večjo učinkovitost rabe energije v sistemu javne razsvetljave, daljinskega ogrevanja in plinovodnega omrežja. »Obenem bo občina pospeševala tudi rabo obnovljivih virov energije, predvsem biomase in sončne energije,« so med drugim opredelili v ciljih energetskega načrtovanja. Na podlagi ocene iz akcijskega načrta pa bo samo izdelava idejnega projekta izrabe obnovljivih virov vredna 10 tisoč evrov.

 

Ob tem so izračunali tudi prihranke, ki bi jih prinesla učinkovitejša raba energije. Za posamezna stanovanja bi ta prihranek lahko znašal kar od 800 tisoč evrov pa vse do več kot tri milijone evrov na leto. Ta čas, so izračunali v podjetju El-tec Mulej, ki je pripravilo Lokalni energetski koncept za kranjsko občino, v mestni občini Kranj porabimo 6762 kilovatnih ur električne energije na prebivalca, kar je dva odstotka nad slovenskim povprečjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / petek, 15. julij 2011 / 07:00

Vodovod za razvoj turizma

Gradnja vodovoda Podvrh-Zapreval, dela so ovrednotena na skoraj 900 tisoč evrov, so se že začela.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.