Župana Ivan Štular in Damijan Perne. Občina Kranj je sodelovanje z občino Naklo na področju ravnanja z odpadki že potrdila s posebno pogodbo.

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Kranj - »Danes smo naredili pomemben korak naprej v reševanju problema z odpadki na Gorenjskem s tem, ko smo potrdili operativni program vlade za obdobje 2009-2013, v katerem sta opredeljeni odlagalni polji Mala Mežakla in Kovor ter predelovalnica odpadkov na Polici-Exoterm,« je po torkovem sestanku Konzorcija CERO povedal župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger. Na sestanku Konzorcija CERO je bilo od skupaj triindvajset članic navzočih sedemnajst predstavnikov, od tega enajst županov in šest pooblaščencev. Soglasje k predlogu je dalo šestnajst prisotnih, eden je bil proti.

»Čas se nam izteka, saj bomo Tenetiše morali zapreti julija 2009. Krajanom Struževa, ki živijo v bližini lokacije Polica-Exoterm, sem že poslal pismo, v katerem sem jih seznanil s projektom,« je povedal župan MO Kranj Damijan Perne. V pismu krajanom med drugim piše, da je lokacijo priporočilo ministrstvo za okolje in prostor, da ne gre za sežigalnico, da pa dokončna tehnologija za predelavo odpadkov še ni določena. Če bi se občani s projektom želeli seznaniti tudi osebno, je na občini Kranj informacijska pisarna, v kateri vam bodo strokovnjaki predstavili, v kateri fazi se nahaja projekt in odgovarjali na vprašanja. Informacijska pisarna je odprta ob sredah med 9. in 10. uro ter med 16. in 17. uro.

Svoj glas »za« projektu je dal tudi župan občine Naklo Ivan Štular. Kranjski župan ne pričakuje nasprotovanj okoliških prebivalcev, zato rezervnih lokacij za predelovalnico odpadkov ni želel komentirati. Drago Šarabon iz civilne pobude je v sredo popoldne povedal: »Še vedno vztrajamo na stališču, da predelovalnico odpadkov niso umestili na ustrezno lokacijo. Zbiramo podpise krajanov Struževa, Police, Okroglega proti predelovalnici, o rezultatih pa bomo obvestili ministrstvo za okolje in prostor.«

Odlagališče v Tenetišah je bilo zaprto približno štiri mesece, s tem je nastalo za približno milijon evrov dodatnih stroškov. »Svet ustanoviteljic Javnega podjetja Komunala Kranj je sprejel sklep, da se bodo ti stroški pokrili iz cene storitve ravnanja z odpadki v približno dveh letih. Komunala je že pripravila predlog za povišanje cen, ki ga bodo obravnavali na občinskih svetih,« je povedala Klara Škrabec, predstavnica za odnose z javnostjo na Komunali Kranj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 21. januar 2010 / 07:00

Jernej namesto na Emo na Kitajsko

Besedilo za Jernejevo skladbo Carry on je napisala priznana romunska avtorica Flo.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Večina županov za, civilna iniciativa proti

Večina navzočih gorenjskih županov in predstavnikov občin na sestanku Konzorcija CERO je soglašala z lokacijo za predelovalnico odpadkov na Polici-Exoterm. Civilna iniciativa je proti.

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

V Kropi jih čaka še veliko dela

Osemnajstega marca je minilo pol leta od vodne ujme. Kropa kaže danes že precej drugačno podobo, vendar pa občino in državo čaka pri obnovi še veliko dela.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Za učinkovitejšo rabo energije

Občina si bo v prihodnje prizadevala za zmanjševanje rabe energije predvsem na področju javnih zgradb in stanovanj.

Kranj / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Gasilska zveza usposobila nove gasilce

Kranj - Prostovoljni gasilci morajo biti v skladu z zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, elementarnih in drug...

Radovljica / nedelja, 30. marec 2008 / 07:00

Prenovili zadružno stavbo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava je v Lescah prenovila zadružno stavbo.