Obiskovalcem je Marinka Kenk Tomazin predstavila, kdo je Kozma Ahačič.

Jezik v času protestantizma

Tržičan dr. Kozma Ahačič je predstavil knjigo z naslovom Zgodovina misli o jeziku in književnosti na Slovenskem: protestantizem. Mladi raziskovalec je navdušil domačine.

Tržič – Knjižnico dr. Toneta Pretnarja je obiskal zanimiv gost. Med domačine je prišel dr. Kozma Ahačič, rojen leta 1976, ki je preživel mladost v Tržiču. Oče Damjan in ded Marijan izhajata iz rodbine tovarnarjev Kajtan. Njegovi predniki so izdelovali kose in srpe, sam pa se je odločil, da bo brusil pero. Študiral je slovenski in latinski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je lani doktoriral. Naslov si je pridobil z raziskavo, ki jo je objavil v knjigi Zgodovina misli o jeziku in književnosti na Slovenskem: protestantizem. Obiskovalcem je predstavil, kakšna je vsebina njegovega novega dela, pa kako je nastajalo.

»V času protestantizma se je zgodil za slovensko zgodovino usoden prelom, saj so tedaj začeli sistematično pisati v slovenskem jeziku. Moja knjiga želi pokazati, kako je na oblikovanje naših piscev vplivala evropska humanistična misel,« je dejal avtor in dodal: »Tedaj so bili viri težko dostopni, zato ni bilo lahko pisati. Še ne dolgo nazaj bi moral za tako raziskavo obresti celo Evropo, kar bi bilo drago. Sedaj sem lahko iz kabineta naročal knjige in iskal podatke na svetovnem spletu. Vseeno je bilo delo zahtevno, saj sem pregledal več kot 170 knjig iz 16. stoletja v tujih jezikih in preštudiral več kot 450 raznih člankov.« Tega je pravzaprav vajen, saj je raziskovalec na Inštitutu za slovenski jezik.

Ahačičeva knjiga ima več vsebinskih sklopov. Daje pregled glavnih tem s področja jezika in književnosti pri nas v 16. stoletju z vidika zgodovinske sociolingvistike. Največji del obsega analiza prve slovenske slovnice Adama Bohoriča iz leta 1584. Nadaljuje z malo slovnico štirih jezikov v Megiserjevem slovarju iz leta 1592, proučuje jezikovna vprašanja v delih slovenskih protestantskih piscev in podaja izkušnje nemškega šolnika Nikodema Frischlina v Ljubljani. Opisuje tudi tehnike prevajanja in podaja pregled stanja v retoriki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 10. december 2012 / 07:00

Odstrte skrivnosti Karavank

Karl Hren iz Žitare vasi/Sittersdorf na Koroškem je v Hiši kulture Gorenjskega glasa predstavil svojo knjigo Grape in vrhovi, Čar Karavank med Peco in Obirjem.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 27. junij 2015 / 09:24

Drugačnost na fotografijah

Člani Foto kluba Kamnik in zavoda Cirius so pripravili mednarodni fotografski natečaj in z njim poudarili drugačnost. K sodelovanju so povabili tudi hendikepirane fotografe.

Šport / sobota, 27. junij 2015 / 09:23

Uspeli v zgodovinskem letu

Ekipa škofjeloškega Futsal kluba Stripy ima za seboj zelo uspešno sezono, katere vrhunec je naslov državnih prvakov v kategoriji U19, zato so si zaslužili tudi pozornost domačega župana Mihe Ješeta.

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:21

Preverimo vremensko napoved in opremo

Med majem in oktobrom skoraj ni konca tedna, ko ne bi poročali o nesrečah v gorah, zato strokovnjaki opozarjajo, da se v gore odpravite primerno pripravljeni in pravilno opremljeni, še kako pomembno p...

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:20

Mladoletnik povzročil pravo razdejanje

Tržič – Gorenjski prometni policisti so v Tržiču obravnavali mladoletnika, ki je od doma odpeljal avtomobil in z njim povzročil pravo razdejanje. Med vožnjo je namreč v enem od sicer preglednih ovi...

Gospodarstvo / sobota, 27. junij 2015 / 09:19

Jerajevi kmetiji priznanje za kakovostno mleko

Kranj – Ljubljanske mlekarne so na srečanju z dobavitelji mleka podelile tudi priznanja kmetijam, ki so v kvotnem letu 2014/2015 oddale v mlekarno največ mleka in najbolj kakovostno mleko. Priznanj...