Katarina in Hanzi Ogris

Med sosedi 77

Letos je januarja in februarja pri Ogrisu ali po domače pri Miklavžu v Bilčovsu/Ludmannsdorfu na Koroškem še posebej slovesno in veselo.

Oče Hanzi Ogris in mama Katarina, rojena Reichman, praznujeta 80-letnico. V zakonu, ki sta ga sklenila leta 1955, so se jima rodili trije otroci: leta 1955 Katarina, leta 1957 Ana in leta 1960 Hanzi. Miklavževa domačija je najbolj znana zaradi izvrstne gostilne, za katero skrbita Hanzi in njegova žena Elizabeta. Katarina se je predala kulturni dejavnosti, še posebej filmu, Ana, po poklicu učiteljica, pa je sledila očetovemu zgledu in se je vključila v politiko. V njej je napredovala kar visoko, saj je bila na listi socialdemokratske stranke Avstrije izvoljena v zvezni svet in je na njegovih sejah že govorila tudi slovensko.

Oče Hanzi Ogris je med najbolj znanimi in spoštovanimi prebivalci Bilčovsa in tudi med najbolj znanimi Slovenci na Koroškem. Njegov oče Janko je prevzel Miklavževo domačijo leta 1932. Bil je zaveden Slovenec, ki je v kraju spodbujal kulturno dejavnost. Nacisti so očeta Janka, ženo Ano in pet otrok izselili v Nemčijo. Leta 1945 so se vrnili v izropan dom. Obnovili so ga in povečali, uredili gostilno in ga spremenili v središče dogajanja v vasi. Hanzi Ogris se spominja, da so vladale do leta 1948, ko so se nacisti in nasprotniki Slovencev zaradi strahu, da bi jih zaprli, potuhnili, za Slovence kar prijazne razmere. Potem se je začelo spreminjati na slabše. Protislovensko razpoloženje se je krepilo in Hanzi je spoznal, da se morajo tudi Slovenci vključiti v politiko, tam iskati zaveznike in tako braniti svoje pravice. Na listi Socialdemokratske stranke je bil izvoljen za poslanca deželnega zbora. To funkcijo je opravljal deset let. Dvajset let je bil župan Bilčovsa. Nasledila ga je prav tako socialistka Stefi Quantschnig. Hanzi je ponosen, da je bilčovski župan že 38 let socialist. On in njegovi sodelavci imajo največ zaslug, da je v občini Bilčovs dvojezičnost nekaj običajnega. V občini uspešno deluje Slovensko prosvetno društvo Bilka. Dejavni so mladi, občina pa je zaradi urejenosti in skrbi za zdravo okolje dobila naziv »Zdrava občina«. Za prihodnost so zelo pomembni rezultati ankete, ki jo je med mladimi izvedla občina. Nad 80 odstotkov jih je izjavilo, da se v občini počutijo dobro. Od občine pričakujejo ureditev mladinskega centra ter boljšo avtobusno povezavo s Celovcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Odprtje letnega bazena

Letni bazen v Kranju bodo začeli polniti z vodo 28. maja. »Odprtje načrtujemo za soboto, 16. junija, v primeru ugodnih vremenskih pogojev ga bomo verjetno odprli že teden prej. O tem bomo jav...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Damjan odličen drugi v Willingenu

Kranj - Zadnja preizkušnja smučarjev skakalcev pred svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo ta konec tedna v Obersdorfu, se je zaključila z zmago Norvežana Bjorna Einarja Römore...

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Jeseničani doma izenačili

V drugi četrtfinalni tekmi lige EBEL so hokejisti Acroni Jesenic premagali goste iz Linza in izid v zmagah izenačili na 1:1. V torek nova tekma v Linzu.

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

33. Pokal Loka ostal domačim smučarjem

S slovesno razglasitvijo veleslalomskih zmagovalcev in ekipnih zmagovalcev se je danes na Starem vrhu končalo 33. druženje mladih smučarjev.

Kronika / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Pešec padel pod avto

Policija poroča o prvi smrtni žrtvi na gorenjskih cestah letos.

Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Podpora prenosu znanja v gospodarstvo

Podjetje Domel iz Železnikov in žirovska Alpina sta družbi, kjer uspešno prenašajo znanje z univerze in inštitutov v svoj razvoj.