Računalnik in jaz: Najdi si

Iskanje po internetu zna biti zelo naporna zadeva. Iskalni stroji, ki nam olajšajo tovrstno iskanje, so zelo uporabni in koristni, če naj se v množici na milijone spletnih strani sploh še znajdemo.

V Sloveniji je najbolj obiskan iskalnik Najdi.si, ki ga najdemo na spletnem naslovu www.najdi.si. S tem iskalnikom lahko iščemo po internetu slovenskega spletnega omrežja. Iskalnik poleg spletnih strani išče še slike, avdio in video datoteke ter elektronske naslove, ponuja pa še novice in zemljevid, po katerem lahko za vso Slovenijo poiščemo želeni naslov ali ulico.

Iskane besede in pojmi so zelo raznoliki. Pravimo jim ključne besede. V letu 2007 je bila najbolj iskana ključna beseda na iskalniku Najdi.si, igre. To potrjuje, da je internet še vedno večinoma medij mladih, željnih zabave in iger. Ključni besedi igre sledijo besede 24ur, vreme, avto.net, email, Google, bolha, seks, telefonski imenik in horoskop. Zanimiva kombinacija besed, ki od zabave vodi preko novic in nakupovanja vse do imenikov in srečanja s prihodnostjo.

Najbolj iskana slovenska ženska v letu 2007 je bila Playboyjeva zajčica in voditeljica Big Brotherja Nina Osenar, ki je naziv ohranila od lanskega leta. Sledita ji pevki Saša Lendero in Žana. Najbolj iskan slovenski moški pa je Jan Plestenjak. Sledita mu pevca Lepi Dasa in Domen Kumer. Med glasbenicami, glasbeniki in glasbenimi skupinami je na prvem mestu Saša Lendero, pred Žano, na tretjem mestu po zaželenosti pa je turbo folk skupina Atomik Harmonik. Lepoti torej tudi na internetu še zdaleč ni odklenkalo, veliko pa še vedno pomeni stas, medtem ko glas nekako sodi zraven, a je v drugem planu.

Če po ključnih besedah na iskalniku Najdi.si v letu 2007 iščemo najbolj želene ženske iz sveta, tu najdemo Severino, Ceco in Britney Spears, med moškimi pa so to Toše Proeski, 50 Cent in Ronaldinho. Več kot je afer, več je interesa. Glavno, da se govori, pa čeprav slabo.

Najbolj iskan med slovenskimi športniki in športnicami je bil v letu 2007 maratonski plavalec Martin Strel, takoj za njim pa sta smučarka Tina Maze in ekstremni kolesar Jure Robič. Priljubljenost ekstremnih športov in športnikov je pogojena z mediji, ustrezna medijska pokritost prinaša tudi večje zanimanje ljudi in s tem sponzorjev. Prav zato je pojavljanje v medijih, torej tudi na internetu, še kako zelo pomembno.

Med igralci in igralkami so najbolj iskani Jurij Zrnec, Matjaž Javšnik ter Tina Gorenjak. Glavni zabavljači torej, saj taki vlečejo množice. Množice se valijo tudi na turistične destinacije. Tako so med najbolj iskanimi na svetovnem spletu v letu 2007 Kranjska Gora, Rogla in Portorož.

Med zgodovinskimi osebnostmi še vedno tudi v letu 2007 prevladuje največji slovenski pesnik France Prešeren. Sledita mu oče slovenske književnosti Primož Trubar ter pisatelj Ivan Cankar. Med politiki so bili v letu 2007 najbolj iskani tisti, ki imajo, ali pa bodo imeli največ politične moči. To so bivši predsednik države Janez Drnovšek, premier Janez Janša ter novo izvoljeni predsednik Danilo Türk. Trije najbolj iskani preminuli državniki so Josip Broz Tito, Sadam Husein in Adolf Hitler. Statistika kaže na to, da se ljudje radi poistovetimo z ekstremi, pa naj si bodo ti pozitivni ali negativni.

Pri Najdi.si so zaznali velik porast iskanja naprav in pojmov s področja tehnike. Največ iskanj je usmerjenih na področje mobilne telefonije, računalnikov in računalniške opreme ter področje digitalnih fotoaparatov in kamer. Objavili so tudi lestvico najbolj iskanih blogov. Prvi je Jonasov blog, drugi je blog 100 % Irony Free Blog, tretji pa Hadov blog.

Ste med tistimi, ki iščete najbolj iskane ključne besede? Če ne, potem že sodite med tistih pet odstotkov ljudi, ki so nekaj posebnega. Biti poseben, pa vendarle ni vedno tako slabo. V množici enakih vas bodo tako hitreje opazili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 25. maj 2009 / 07:00

Prejeli tudi več tisoč evrov

Upravičenci do vračila vlaganj v telekomunikacijsko omrežje v občini Gorenja vas-Poljane so prejeli skoraj dva milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Damjan odličen drugi v Willingenu

Kranj - Zadnja preizkušnja smučarjev skakalcev pred svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo ta konec tedna v Obersdorfu, se je zaključila z zmago Norvežana Bjorna Einarja Römore...

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Jeseničani doma izenačili

V drugi četrtfinalni tekmi lige EBEL so hokejisti Acroni Jesenic premagali goste iz Linza in izid v zmagah izenačili na 1:1. V torek nova tekma v Linzu.

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

33. Pokal Loka ostal domačim smučarjem

S slovesno razglasitvijo veleslalomskih zmagovalcev in ekipnih zmagovalcev se je danes na Starem vrhu končalo 33. druženje mladih smučarjev.

Kronika / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Pešec padel pod avto

Policija poroča o prvi smrtni žrtvi na gorenjskih cestah letos.

Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Podpora prenosu znanja v gospodarstvo

Podjetje Domel iz Železnikov in žirovska Alpina sta družbi, kjer uspešno prenašajo znanje z univerze in inštitutov v svoj razvoj.