Spremembe pri obdavčitvi kmetijskih plačil

Izravnalna plačila, ki so jih prejemali hribovski kmetje, po novem niso več obdavčena, obdavčitev neposrednih plačil pa je v povprečju nižja za več kot četrtino.

Okrog 85 odstotkov ozemlja Slovenije sodi v območje z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Kranj – Davčno osnovo od dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti predstavlja katastrski dohodek, povečan za povprečne subvencije. Ministrstvo za finance je prejšnji petek v uradnem listu objavilo povprečni znesek subvencij na hektar kmetijskih in gozdnih zemljišč ter na panj za leto 2007, primerjava s prejšnjimi zneski pa kaže, da je ministrstvo iz obdavčitve izvzelo izravnalna plačila za hribovska območja in za druga območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, obdavčitev neposrednih plačil pa v povprečju znižalo za 27 odstotkov. Ministrstvo je pri tem upoštevalo predlog kmetijsko gozdarske zbornice, da so izravnalna plačila okoljska plačila in da je tudi del neposrednih plačil namenjen pokrivanju stroškov, ki nastajajo z varovanjem okolja. V zbornici se bodo še naprej zavzemali za to, da bi plačila za ukrepe kmetijske politike in druge državne pomoči povsem izvzeli iz obdavčitve. Zahtevo utemeljujejo tudi s tem, da morajo kmetje za pridobitev neposrednih plačil izpolnjevati zahteve navzkrižne skladnosti oz. standarde za varovanje okolja, varno hrano, zdravje in dobro počutje živali ter upoštevati načela dobre kmetijske in okoljske prakse.

Primerjava pavšalnih zneskov subvencij na hektar

Vrsta zemljišča

Povprečni znesek subvencije

 

po starem

po novem

Njiva

219,27 EUR/ha

160,07 EUR/ha

Njiva na OMD*

273,46 EUR/ha

0

Travnik, pašnik

82,81 EUR/ha

60,45 EUR/ha

Travnik, pašnik na OMD

137,00 EUR/ha

0

Gozd

1,06 EUR/ha

1,06 EUR/ha

Čebelnjak

7,32 EUR/panj

7,32 EUR/panj

(OMD – območje z omejenimi možnosti za kmetijsko dejavnost)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 15. julij 2016 / 11:01

Trampolin je treba spoštovati

Že zadnjih dvajset let raste njegova uporaba v vrhunskem športu, rehabilitaciji in ne nazadnje tudi v rekreativnem športu. Njegovi pozitivni učinki so številni in presegajo le zabavo na domačem vrt...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Damjan odličen drugi v Willingenu

Kranj - Zadnja preizkušnja smučarjev skakalcev pred svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo ta konec tedna v Obersdorfu, se je zaključila z zmago Norvežana Bjorna Einarja Römore...

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Jeseničani doma izenačili

V drugi četrtfinalni tekmi lige EBEL so hokejisti Acroni Jesenic premagali goste iz Linza in izid v zmagah izenačili na 1:1. V torek nova tekma v Linzu.

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

33. Pokal Loka ostal domačim smučarjem

S slovesno razglasitvijo veleslalomskih zmagovalcev in ekipnih zmagovalcev se je danes na Starem vrhu končalo 33. druženje mladih smučarjev.

Kronika / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Pešec padel pod avto

Policija poroča o prvi smrtni žrtvi na gorenjskih cestah letos.

Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Podpora prenosu znanja v gospodarstvo

Podjetje Domel iz Železnikov in žirovska Alpina sta družbi, kjer uspešno prenašajo znanje z univerze in inštitutov v svoj razvoj.