Ministrica Mojca Kucler Dolinar z vodilnimi na ogledu v Alpini

Podpora prenosu znanja v gospodarstvo

Podjetje Domel iz Železnikov in žirovska Alpina sta družbi, kjer uspešno prenašajo znanje z univerze in inštitutov v svoj razvoj.

Železniki, Žiri – V ponedeljek je ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar obiskala kar dve podjetji na Škofjeloškem, ki posebno pozornost namenjata prenosu znanja v svojo dejavnost, dve gospodarski družbi, ki sta izrazito razvojno naravnani.

Prvo je bilo podjetje Domel iz Železnikov, kjer je sodelovanje s fakultetama za strojništvo in elektrotehniko ter Inštitutom Jožef Stefan prispevalo k temu, da je s proizvodnjo sesalnih enot postalo vodilni tovrstni evropski proizvajalec. Na razpisu raziskovalno razvojnih projektov ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so v minulih dveh letih za razvoj in industrializacijo visoko učinkovitega sistema dovajanja zraka v gorivne celice prejeli skupno prek 190 tisoč evrov. Tudi prek razpisa mladi raziskovalci iz gospodarstva se usposabljata dva mlada raziskovalca, katerih študij in pridobljeno znanje ima dodano vrednost, saj je usmerjeno h konkretnih problemom in vprašanjem. Ministrica Kucler Dolinarjeva je posebej pozdravila ustanavljanje razvojnega centra za vodikove tehnologije, kar v svojem programu podpira tudi Evropska komisija. »Tematika alternativnih virov energije je zelo pomembna tudi za Slovenijo, kajti zavedati se je treba, da že uvažamo več kot dvajset odstotkov električne energije. In vsak nov alternativen in ekološko sprejemljivejši vir energije bo za našo prihodnost samo plus,” je dodala ministrica.

Drugi obisk je bil namenjen tovarni obutve Alpina Žiri, katere razvojno raziskovalna skupina prav tako uspešno sodeluje z nekaterimi od slovenskih fakultet ter raziskovalnimi inštituti doma in na tujem. Kot vodilni svetovni proizvajalec tekaških čevljev je prisotna tudi v tekmovalnem delu svetovnega pokala, kar jo neprestano sili, da izboljšuje funkcionalne lastnosti obutve, ki jih nato prenaša v redno ponudbo obutve. V sodelovanju s Inštitutom Jožef Stefan je v zadnjih letih razvila več naprav, ki v laboratorijskih razmerah omogočajo simuliranje gibanja med tekom in smučanjem ter tako pripomorejo k izpopolnjevanju funkcionalnih lastnosti obutve. Drug pomemben dosežek je nov 3D laserski merilnik stopal, razvit v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, in ob tem večvolumenska obutev, ki bosta v Alpininih prodajalnah predstavljena letos. Trenutno Alpina na področju razvoja in raziskav sodeluje v dveh slovenskih in šestih evropskih projektih, pri čemer je koordinatorka v dveh projektih Eureka. Uspešnost ne nazadnje potrjujejo tudi pridobljena sredstva, saj bodo iz Eureke v treh letih dobili 66 tisoč evrov, na domačih razpisih pa so v preteklih dveh letih dobili še 54 tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 6. junij 2017 / 12:13

Tožilstvo umaknilo obtožnico

Kranjsko tožilstvo je po pridobitvi novega izvedenskega mnenja umaknilo obtožnico zoper nekdanjega predsednika uprave LTH Miloša Kodreta zaradi domnevne zlorabe položaja in oškodovanja upnikov.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Damjan odličen drugi v Willingenu

Kranj - Zadnja preizkušnja smučarjev skakalcev pred svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo ta konec tedna v Obersdorfu, se je zaključila z zmago Norvežana Bjorna Einarja Römore...

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Jeseničani doma izenačili

V drugi četrtfinalni tekmi lige EBEL so hokejisti Acroni Jesenic premagali goste iz Linza in izid v zmagah izenačili na 1:1. V torek nova tekma v Linzu.

Šport / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

33. Pokal Loka ostal domačim smučarjem

S slovesno razglasitvijo veleslalomskih zmagovalcev in ekipnih zmagovalcev se je danes na Starem vrhu končalo 33. druženje mladih smučarjev.

Kronika / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Pešec padel pod avto

Policija poroča o prvi smrtni žrtvi na gorenjskih cestah letos.

Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2008 / 07:00

Podpora prenosu znanja v gospodarstvo

Podjetje Domel iz Železnikov in žirovska Alpina sta družbi, kjer uspešno prenašajo znanje z univerze in inštitutov v svoj razvoj.