Borut Sajovic, Damijan Perne in Pavel Rupar (od desne) na seji tržiškega občinskega sveta

Kranjčani hvaležni Tržičanom

Damijan Perne se je Tržiču zahvalil za sprejem odpadkov iz Kranja. Tuji problemi jih ne zanimajo, je trdil Pavel Rupar.

Tržič – Na izredni seji občinskega sveta v Tržiču, ki so jo sklicali na pobudo svetnikov SDS, NSi, Mladih in Športnikov Tržiča, naj bi preklicali škodljivo pogodbo med Tržičem in Kranjem o odlaganju odpadkov z deponije Tenetiše na deponijo Kovor. Komunalnemu podjetju Tržič naj bi prepovedali odlaganje odpadkov drugih občin in zahtevali sanacijo deponije Kovor ter njeno zaprtje.

Vodja svetniške skupine SDS Pavel Rupar je nasprotoval, da bi na seji lahko govorili gostje. V tem ni uspel, zahteval pa je kopije pogodb med tržiško in kranjsko Komunalo. Po odmoru si je vzel daljši čas za obrazložitev zahtev. Pojasnil je, da morajo zavarovati prevarane in ogoljufane prebivalce Kovorja. Pogodba naj bi bila nezakonita; izrazil je tudi sum zlorabe položaja, prekoračitve pooblastil in korupcije. Dovoljeno kvoto za odlaganje odpadkov v Kovorju naj bi že dosegli; od 19. do 22. novembra so našteli 77 tovornjakov iz Kranja. Posumili so, da so med gospodinjskimi odpadki nevarne snovi, tudi azbest. Po branju izjav nasprotnikov centra za ravnanje z odpadki v Kovorju se je spraševal o moralni odgovornosti ljudi, ki sedaj sprejemajo odpadke od drugod.

Predsednik Konzorcija CERO Damijan Perne je poudaril pomembnost ureditve gorenjskega centra. Kranjskemu predlogu nasprotujejo krajani Tenetiš in Mlake, ki ne dovolijo dovoza odpadkov v Tenetiše. Kranj pričakuje podaljšanje dovoljenja za obratovanje deponije. Če ga ne bo, bodo morali ponuditi drugo rešitev. Kranjski župan se je v imenu vseh zahvalil Tržičanom za pomoč pri premagovanju problema z odpadki. Tržiški župan Borut Sajovic je obvestil občinski svet, da je rešitev le začasna. Odpadke iz Kranja bodo dovažali v Kovor le do 10. decembra. Kot je pojasnil v. d. direktorja JP Komunala Tržič Sebastijan Zupanc, jih skladiščijo do dopolnitve okoljevarstvenega dovoljenja za povečane količine odpadkov. V 22 dneh je 140 tovornjakov pripeljalo 1409 ton odpadkov. Po dovoljenju ministrstva bodo odpadke odložili na deponiji.

Po polemični razpravi, med katero je svetnik Rupar celo zagrozil z ljudsko nepokorščino v Kovorju, je župan Sajovic sklenil predlagati sklep o podpori solidarnosti med občinama Tržič in Kranj pri odlaganju odpadkov. Zatem se je zgodil preobrat, saj je Pavel Rupar v imenu predlagateljev umaknil predlog svojega sklepa. Triurno razpravo so končali brez kakršnekoli odločitve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 13. avgust 2011 / 07:00

Kolesarska atrakcija v Kamniku

Kolesarji vseh disciplin so se pomerili v sprintu po ulicah Kamnika: izločilni boji, ovire, skoki, dež in tudi padci. Najboljša Boštjan Hribovšek in Zarja Černilogar.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Izbrano

Šport, zdrava prehrana in rak na dojkah Rak na dojkah je še vedno bolezen, ki vsako leto odnese številna ženska življenja. Ena od zadnjih raziskav na bolnicah je dokaz...

Kranj / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Mestno drobovje razpada

Za ureditev mestne infrastrukture bo v prihodnjih desetih letih treba zagotoviti več kot 130 milijonov evrov.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Odločno na pot razvoja

Praznovanje občine Gorenja vas-Poljane minilo v znamenju oživljanja posestva Visoko in častnega občana, nekdanjega župana Jožeta Bogataja.

Radovljica / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Pogrešajo praktično znanje

Delodajalci pogrešajo pri mladih, ki prihajajo iz šol v službe, več praktičnega znanja in prilagodljivosti.

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Grče let že dolgo ne štejejo

Športno društvo Marmor Hotavlje je slovesno zaključilo že trinajsto sezono družabno rekreativne akcije "Hotaveljska grča".