Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (1)

Srna v smetanovi omaki

Potrebujemo: 1,20 kg srninega mesa/ stegno ali hrbet/, 6 dag prekajene slanine, 40 dag jušne zelenjave, gomolj zelene, korenje, peteršilj, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag maščobe (lahko tudi domača svinjska mast), 2 žlici mehke moke za omako, ¼ l kisle domače smetane, limonin sok po okusu, lovorov list, vejico rožmarina, timijana in majarona ter sol in poper v zrnju.

Srninemu mesu odstranimo kožice, ga natremo z začimbami in naribano ali na kolobarje narezano zelenjavo. Meso dobro obtežimo in ga mariniramo čez noč, lahko več dni v hladilniku. Meso pripravimo za termično obdelavo tako, da narežemo slanino na drobne zagozde, ki jih vzporedno z mesnimi vlakni pretaknemo. Meso solimo, popramo in namažemo z gorčico ter pokapamo z oljem in počakamo, da se dobro prepoji z začimbami. V kozico damo maščobo in na njej kose mesa opečemo z vseh strani. Nato na isti maščobi dobro prepražimo nekaj sveže narezane ali naribane zelenjave, dodamo še zelenjavo iz kvaše ali marinade in jo toliko prepražimo, da zelenjava upade, zalijemo z vodo ali z juho. Omaka naj prevre. Nato omaki dodamo opečene kose mesa in začimbe. Meso dušimo do mehkega, ga obračamo, da se jed ne zažge. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz omake in postavimo nad soparo, da se ne ohladi. Omaka naj dobro povre, pomokamo jo, prepražimo in zalijemo z juho ali vodo. Omako zgostimo s kislo smetano, po okusu začinimo z rdečim vinom, s soljo in poprom. Meso narežemo na primerne kose, pravokotno na smer vlaken, da se vidi slanina, omako damo na pogret krožnik, ponudimo še kruhov cmok v prtiču ali krompirjeve ocvrtke. Za dekoracijo lahko ponudimo še dušena jabolka z brusnicami.

Kruhov cmok iz domačega belega kruha

Potrebujemo: 1,5 kg dan starega domačega belega kruha, 3 dl mleka, 4 dag margarine ali svinjske masti, 3 jajca, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 sesekljano čebulo, 2 žlici kisle smetane, nekaj domačega naribanega sira.

Kruh narežemo na tanke kocke, ga navlažimo z mlekom, dodamo na maščobi prepraženo čebulo, sol, poper, sesekljan peteršilj, sir po okusu, kislo smetano in jajca. Kruhovo maso lahko po okusu tudi malo pomokamo, iz beljakov lahko naredimo sneg, da so cmoki rahlejši. Kruhovo maso pustimo nekaj časa stati. Kruhove cmoke zavijemo v navlažen in z drobtinami potresen prt, ki ne sme biti opran v pralnem stroju, ker bi cmoki imeli vonj po prašku. Zato jih raje zavijte v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Cmoke kuhamo v slanem kropu 20 do 30 minut. Kuhane narežemo na primerne kose in jih prelijemo s segreto kislo smetano, da so okusnejši.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 19. april 2011 / 07:00

Politika vplivala na inšpekcijo?

V ozadju zapletov okoli športne hale Podmežakla naj bi po županovih besedah stala določena politična stranka, a imena stranke Tomaž Tom Mencinger ni želel razkriti.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 3. april 2007 / 07:00

Elektrika iz sonca

Sonce je neusahljiv vir električne energije.

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Vladno soglasje za Igorja Horvata

Ljubljana - Vlada je pretekli teden soglašala z imenovanjem Igorja Horvata za direktorja Splošne bolnice Jesenice, ki ga je na to dolžnost na tajnem glasovanju konec let...

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Anketa: Jelen naj bo spet hotel

Kranj - Nekdanji hotel Jelen ima novega lastnika, stavbo je kupilo podjetje Elektroservisi iz Trzina. Naključne sogovornike smo vprašali, v kakšen namen naj stavbo preuredijo.

Zanimivosti / torek, 3. april 2007 / 07:00

Javni WC bo (vendarle) odprt vse leto

Bled - Ob festivalni dvorani na Bledu je javni WC, ki pa je brez ogrevanja in slabo toplotno izoliran, zato je od leta 1995 odprt zgolj poleti, v glavni turistični sezon...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. april 2007 / 07:00

Nov center za zračni promet

Brnik - Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo na letališču Brnik zgradilo nov center za kontrolo in vodenje zračnega prometa v Sloveniji. Sistem vodenja...