Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 24. november 2011 / 07:00

Politični pritiski vedno bolj odkriti

Na 18. zboru državnih tožilcev na Bledu je vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer izrazil skrb nad stanjem duha v družbi, kjer politični akterji napadajo organe pregona, predsednik republike Danilo Türk...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 11. december 2016 / 19:23

S seboj je imela pištolo

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v ponedeljek v rutinski kontroli prometa na Laborah obravnavali tri osebe in pri eni našli pištolo Beretta z naboji. Pištolo so policisti zasegli, 28-letno N...

Kultura / nedelja, 11. december 2016 / 19:22

Valičev muzejski dan

Kranj – Sredica letošnjega Valičevega muzejskega dne, ki bo potekal jutri, v ponedeljek, 12. decembra, med 10. in 16. uro v Vojnomirovi dvorani Gorenjskega muzeja, bodo zbirke in začetki m...

GG Plus / nedelja, 11. december 2016 / 19:20

Še vedno na prepihu

»Oče, ki je bil bolj šaljivega značaja, je pripovedoval strašno veliko zgodb v zvezi z duhovniki. Recimo, tako je prikazoval mežnarja kot človeka, ki se je vedno znašel ob kakšnih dogodkih, če je p...

Nasveti / nedelja, 11. december 2016 / 19:16

Missa criolla

Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da p...

Zanimivosti / nedelja, 11. december 2016 / 19:15

Opustošenje

Zgornja fotografija prikazuje opustošenje, ki ga je nad Dovjem povzročil lubadar. Takšnih prizorov bo v prihodnjih letih še več, opozarjajo gozdarji, saj so zaradi napada lubadarja na Zgornjem Gore...