Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 19. november 2016 / 12:17

Gorenjska Sozvočenja

Radovljica – V Baročni dvorani Radovljiške graščine bodo v nedeljo, 20. novembra, potekala letošnja Gorenjska Sozvočenja 2016, na katerih bodo nastopili izbrani pevski zbori s tematsko zaokroženimi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 25. februar 2014 / 23:14

Od pokrajin do aktov

Člani Foto kluba Kamnik so zaključili že 5. mednarodni fotografski natečaj Exposed, ki velja za enega največjih na svetu. Letos je s svojimi deli sodelovalo skoraj devetsto avtorjev iz 66 držav, skupa...

Radovljica / torek, 25. februar 2014 / 16:07

Zdravniška pomoč romarjem

Brezje – Marijino romarsko svetišče na Brezjah je med najbolj obiskanimi slovenskimi kraji, kjer se ob večjih praznikih naenkrat zbere tudi po več tisoč ljudi.

Slovenija / torek, 25. februar 2014 / 16:06

Umrl dr. Franc Zagožen

Ljubljana – Umrl je politik dr. Franc Zagožen, idejni oče Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke, ki je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja orala ledino demokratizacije...

Kultura / torek, 25. februar 2014 / 16:05

Ko ilustracije zaživijo

V tržiški galeriji Atrij bo do 3. marca na ogled razstava Oživljene zgodbe večkrat nagrajenega ilustratorja Damijana Stepančiča.

Šport / torek, 25. februar 2014 / 16:05

Tanja bo branila dva naslova

Sestavljena je ekipa v gorskem kolesarstvu Unior Tools team za novo sezono, v njej pa ostaja tudi evropska prvakinja in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v olimpijskem krosu Tanja Žakelj....