Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 15:10

Opojnost gora Marka Žerovnika

Marko Žerovnik je izdal knjigo Opojnost gora, hvalnico naravi in predvsem goram, nad katerimi se avtor kljub dopolnjenemu petinosemdesetemu letu starosti še vedno navdušuje.

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 28. december 2022 / 19:51

Pot prijateljstva na Bledu

Bled – Na božični dan je v Grajskem kopališču na Bledu znova oživela blejska legenda o potopljenem zvonu, letos že drugič, saj jo je Turizem Bled v sodelovanju z Društvom za podvodne dejavnosti Ble...

Škofja Loka / sreda, 28. december 2022 / 19:50

Loka v snegu

Škofja Loka – Letošnji december je v Škofji Loki spet vesel, saj pod skupim imenom Loka v snegu potekajo številne prireditve za vse generacije. Še posebno praznično bo ta teden, ko v četrtek na Mes...

Zanimivosti / sreda, 28. december 2022 / 19:49

Srečanje starejših krajanov Loma

Razgiban program so pripravili učenci in učiteljice Podružnične osnovne šole Lom in otroci iz vrtca z vzgojiteljicama, na pomoč pa so priskočili tudi mnogi prostovoljci.

Mularija / sreda, 28. december 2022 / 19:47

Oder mladih

Sekcija mladih ljubiteljev gledališča, v katero so vključeni učenci vseh štirih medvoških osnovnih šol, je predstavila avtorski projekt Alice.

Zanimivosti / sreda, 28. december 2022 / 19:44

Dobrodošla napaka, 28. del

Vse se je dogajalo kot v natanko zrežirani kriminalki. Pa je bila tudi tokrat samo sreča, ki pa jo sam ocenjujem še za mnogo več … Ko se je znočilo, sem se tudi jaz poslovil. Stisnili smo si roke,...