Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 20. november 2012 / 07:00

Otroci zajtrkovali slovensko hrano

V okviru dneva slovenske hrane so minuli petek v vrtcih in osnovnih šolah pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 29. junij 2013 / 11:38

Podnebne spremembe zahtevajo prilagajanje

Zbilje - Podnebne spremembe – kakšne izbire imamo, je bilo izhodišče nedavnega predavanja in pogovora s klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj na Vaškem trgu v Zbiljah. Predstavila je možnosti, kaj la...

Splošno / sobota, 29. junij 2013 / 11:32

Dan tržiškega nogometa

Tržič - Minulo nedeljo so člani NK Tržič 2012 na igrišču pred Osnovno šolo Bistrica ob obletnici ustanovitve kluba in zaključku tekmovalne sezone pripravili 2. dan tržiškega nogometa. »Pri...

Gospodarstvo / sobota, 29. junij 2013 / 11:29

Jeseni že nova dokapitalizacija

Kranj - Na skupščini Delavske hranilnice so delničarji sklenili, da bodo 1,46 milijona evrov lanskega dobička namenili statutarnim zadevam, okoli 900 tisoč evrov pa izplačilu dividend, ki...

GG Plus / sobota, 29. junij 2013 / 11:25

Vaš razgled

Nasveti / sobota, 29. junij 2013 / 11:21

Zelena katedrala

Kdor mi pove, da bo dopustoval na jugu Provanse, mu svetujem, naj se odpelje še kakšnih 60 km proti mestu Ales v pokrajini Langdoc-Rousillon in obišče zeleno katedralo. Seveda je ni med ka...