Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 19. december 2009 / 07:00

Tudi gorenjska klima se spreminja

Pogovor s prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj, klimatologinjo in z Mednarodno skupino za podnebne spremembe (IPCC) sodobitnico Nobelove nagrade za mir

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 16. april 2014 / 15:21

Množice ljubiteljev čokolade

Tudi tretji festival čokolade v Radovljici je presegel vsa pričakovanja organizatorjev; ne le po ponudbi, kjer so v pokušino ponujali tako klasično Gorenjko kot čokoladni kebab in vse vmes, kar si člo...

Radovljica / sreda, 16. april 2014 / 14:00

Kljub ujmi je Šobec že odprt

Več kot dvesto prostovoljcev je v zadnjih tednih pomagalo pri urejanju kampa Šobec, ki ga je februarja hudo prizadela ledena ujma. Kljub izjemno težkim razmeram so kamp uredili in v nedeljo tudi odprl...

Gospodarstvo / sreda, 16. april 2014 / 13:54

Spomladi je čas za nakupe

Spomladanski sejem v Komendi je bil po površini razstavišča največji doslej. Na 32 tisoč kvadratnih metrih se je predstavilo okrog petsto razstavljavcev.

Zanimivosti / sreda, 16. april 2014 / 13:43

Olimpijske igre v Sočiju

V tokratni anketi smo sodelujoče vprašali, če so spremljali letošnje zimske olimpijske igre v Sočiju in če so pričakovali takšen uspeh slovenske ekipe.

Bled / sreda, 16. april 2014 / 13:42

V kapeli spet cerkveni obredi

Ljubljanski škof Andrej Glavan in bolzansko-briksenski škof dr. Ivo Muser sta v sklopu praznovanja občinskega praznika na Blejskem gradu blagoslovila kapelo sv. Ingenuina in sv. Albuina.