Vito Longar, predsednik PGD Preska-Medvode (Foto: M.B.)

Gasilski dom je premajhen

PGD Preska-Medvode je, glede na zahtevnost požarnega območja, društvo z najvišjo kategorizacijo v občini. Želji preških gasilcev sta dozidava doma in nakup vozila z lestvijo.

Medvode – Gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1912. Ima 156 članov, od tega 50 operativnih gasilcev in šest veteranov. Predsednik je peto leto Vito Longar, poveljnik Boštjan Gortnar. To so osnovni podatki PGD Preska–Medvode, ki je edino prostovoljno gasilsko društvo 3. kategorije v občini Medvode. »Razlog je tudi v zahtevnosti požarnega območja, ki ga pokrivamo. Pokrivamo namreč celotne Medvode s Presko, Svetjem, Zbiljskim gajem ter vasi Goričane, Vaše, Studenčice, Seničico, Golo Brdo in Žlebe. Imamo tako industrijo (Color, Donit, nekdanja Tekstilna) kot tudi gozd v Dolomitih,« je obrazložil Longar.

Lani so imeli 27 intervencij, največja je bila ob požaru v nekdanji Tekstilni, v letošnjem že okrog osem. »Trenutno smo najbolj aktivni pri opozarjanju na možnost požarov v naravi. Ko je bila prepoved kurjenja, smo redno delali obhode po vaseh, prisotni smo tudi še sedaj. Ko ljudje vidijo, da se skozi vas pelje gasilsko vozilo, se mi zdi, da so takoj malce bolj previdni,« pravi Longar. Za intervencije imajo pet avtomobilov, od tega dve cisterni prostornine 5 tisoč litrov, manjše intervencijsko vozilo, orodno vozilo in vozilo za prevoz moštva. Slednje je edino, ki ni garažirano in je parkirano pred gasilskim domom. »Naša želja je, da bi dom dozidali. Jeseni smo prego Gasilske zveze Medvode potrebo po prizidku posredovali tudi na občino. V sklopu prizidka bi bil tudi bančni avtomat, ki si ga krajani v okolici zelo želijo. Gre za dogovor med nami, Krajevno skupnostjo Preska in Ljubljansko banko. Trenutno pa v domu za postavitev bankomata nimamo prostora,« še pravi predsednik, ki sicer prihaja iz Goričan. Denarja za prizidek najverjetneje letos ne bo, bodo pa zamenjali strešno kritino, saj je sedanja že dotrajana, poleg tega je cementno–azbestna. Pri stolpu bodo naredili novo betonsko ploščo. Poleg izgradnje prizidka bi radi kupili tudi kamion z lestvami, ki ga za intervencije v blokih in ostalih visokih objektih nujno potrebujejo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / ponedeljek, 22. junij 2020 / 15:28

Usad naj bi sanirali v začetku prihodnjega leta

Davča – Na državni cesti v Davčo je že lani ob novembrskem deževju prišlo do večjega usada, zaradi česar je potrebna polovična zapora, urejena s semaforjem. Domačini se tako sprašujejo, kdaj bo pri...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Domov je prišel le na počitek

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel se je po novem rekordnem dosežku, ko je v 66 dneh preplaval kar 5268 kilometrov Amazonke, v petek utrujen vrnil domov.

Šenčur / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Vrtec že pretesen

Vrtec v Šenčurju so zgradili šele pred desetimi leti, pa je že nekaj let premajhen. Prihodnje leto bodo dve skupini otrok nastanili kar v šoli.

Radovljica / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Norvežane zanima poraba denarja

Norveška delegacija se je seznanila z uresničevanjem projekta Sejem bil je živ, za katerega 1,2 milijona evrov prispeva Norveški finančni mehanizem.

Gorje / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Bo Zgornja Gorenjska svoja pokrajina?

Zgornje Gorje - Župani osmih občin z Zgornje Gorenjske (Bled, Bohinj, Gorje, Radovljica, Tržič, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora) so na rednem mesečnem kolegiju v to...

Splošno / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Zabava uspela, deskar preživel

Deklice s koktejli so imele pladnje redno prazne, gostje so bili sproščeni od prvega trenutka, zabava deskarja Roka Flandra ob koncu uspešne sezone je minila v prijetnem vzdušju.