Lovske zmote

Globoko sem bila pretresena ob novici, da se je v lovskih krogih spet zgodila "pomota". Lovec blizu osemdesetih let je ustrelil medvedjega mladiča, ker je mislil, da se mu bliža divji prašič. Oprostite, to pa že presega vse meje. Da po pomoti ubiješ neko živo bitje, tu pa ni opravičila.

Nikoli nisem razumela pomena lovcev, potem sem pač spoznala, da je to ene vrste slovenska folklora. Tak človek se drugje v družbi ne more izkazati. Lahko pa se izkaže v gozdu - s puško na rami. Tam je pa močan.

Lovci so nam bili vedno predstavljeni kot veliki ljubitelji živali, za katere skrbijo, jih opazujejoin hranijo. In potem ubijejo.

Ta človek, ki je storil to dejanje, je lomastil po gozdu zvečer. Vsi, ki se čez dan mirno sprehajamo po gozdovih, vemo, da divjih živali ne moremo srečati. Sem pa tja vidimo kakšno srno, ki urno zbeži, ko nas začuti. Žival je pametnejša in se umakne. Nikoli ne bo napadla brez razloga, če pa bo izzvana, bo napadla. Normalno. Veliko hodim po gozdu, pa nikoli ne čutim strahu. Edino takrat me malo stisne, ko srečam možaka v zelenem, oboroženega, in ko vem, da se verjetno vračaiz bližnjeoštarije. Ja, takrat se pa še kar nekaj časa oziram za sabo. In tega moža potem naslednji dan srečam v trgovini in na cesti - vedno v lovski opravi. Vedno pripravljen na akcijo.

Divje živali so vsa tisočletja preživele same, brez pomoči človeka. Ne potrebujejo naše hrane, same se znajdejo. Narava sama naredi selekcijo. So tu, okrog nas, za božjo voljo, pustite jih že enkrat pri miru. Lovijo in hranijo se ponoči, takrat pa normalen človek nima v gozdu kaj iskati.

Zakaj hraniti divje živali, da se prekomerno razmnožijo, potem pa jih streljati? Kdo dovoli starčku imeti orožje, s katerim se zvečer odpravi v gmajno in strelja na vse, kar se v grmovju premika? Sem pa tja pa kakšen pihne tudi svojega lovskega tovariša.

Zelo me zanima, kakšna kazen bo doletela človeka, ki je ubil ubogega medvedka. Ali pa mu bo ta trofeja krasila domačo lovsko sobo?

Blanka Š.

Mengeš

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 23. maj 2019 / 12:46

V Ameriki do prvega koraka

Na letošnjem Eurofit festu so v okviru dobrodelnega projekta zbrali dobrih 3600 evrov. Ena največjih fitnes konvencij v Evropi se je zaključila s predajo donacije Brini Slivniker iz Vaš, prvošolki s c...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:05

Trpela je v dveh partnerskih zvezah

Nataša se je že v otroštvu počutila kot izgubljenka, življenje pa jo je preizkušalo tudi v dveh nasilnih partnerskih zvezah. V varni hiši je našla moč, da zaživi samostojno in brez nasilja.

GG Plus / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:04

Osmisliti lastno temo

V petek, zadnji dan januarja, bo na Loškem odru v Škofji Loki predstava Vinka Möderndorferja Ničesar ne obžalujem, v kateri igralka Metka Pavšič prepričljivo odigra več zelo različnih ženskih likov in...

Kamnik / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:01

Kip usnjarja talca se vrača

Občina Kamnik bo postavila repliko kipa usnjarja talca v naravni velikosti, ki je pred petnajstimi leti izginil ob gradnji soseske Mali grad.

Kranj / ponedeljek, 27. januar 2014 / 15:59

Slovenski vojak ranjen v Afganistanu

Kranj – V Afganistanu je bil pri opravljanju nalog ranjen slovenski vojak. Ranjen je bil v nogo, prepeljali so ga v bolnišnico, mu oskrbeli rano in ni v smrtni nevarnosti.

Bled / ponedeljek, 27. januar 2014 / 15:58

Streha je bila nevarna za voznike

Na Mrakovi domačiji na Rečici v teh dneh obnavljajo ostrešje na gospodarskem poslopju, saj je zaradi dotrajanosti že dlje časa predstavljalo nevarnost za promet na Kolodvorski cesti.