Slastni prigrizki

(S spletne strani recepti.najportal.com)

Rumovi polmeseci

Sestavine: 12 dag masla, 12 dag sladkorja, 12 dag čokolade v prahu, 12 dag moke, 3 jajca. Preliv: 1 dl ruma, 20 dag sladkorja v prahu

Izdelava: Rumenjake ločimo od beljakov. Zmešamo navedene sestavine, nazadnje dodamo še sneg iz beljakov in spečemo kot biskvit. Ko je pečen, ga prelijemo z glazuro in še toplega razrežemo na polmesece. Ko se ohladijo, jih poberemo iz pekača. Glazura: Sestavini zmešamo v tekočo maso in jo polijemo po toplem biskvitu.

Slane palčke

Testo: 1 kg moke, 3 dl belega olja, pol litra mleka, kvas, sol. Premaz: 1 jajce. Posip: sol

Navodila za pripravo: Testo: Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180 °C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

Skutina pita

Biskvit: 4 jajca, 25 dag sladkorja, 25 dag moke, 25 dag margarine, pol pecilnega praška. Nadev: 0,5 kg skute, 1 kisla smetana, limonina lupina, malo ruma

Navodila za pripravo: Biskvit: Ločimo rumenjake in beljake. Margarino na ognju raztopimo. Zmešamo rumenjake in druge sestavine, dodamo stopljeno margarino in dobro premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Polovico mase vlijemo v pekač in nato povrhu damo nadev, po nadevu pa polijemo še preostalo maso. Pečemo v pečici na 200 °C, da postane lepo zapečeno. Nadev: Zmešamo skuto in smetano, dodamo limonino lupino ter malo ruma.

Janeževi upognjenci

Sestavine: 6 jajc, sladkor (kolikor tehta 6 jajc), moka (kolikor tehta 6 jajc), 1 dl vode, 1 pecilni sladkor, 1 vaniljin sladkor. Posip: janež

Izdelava: Zmešamo jajca in sladkor, da masa naraste, nato dodamo druge sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko srednje gosto maso. Na namaščen pekač vlivamo maso, da nastanejo približno 3 cm veliki krogi, na katere damo približno pet zrn janeža. Pečemo na temperaturi 180 °C, da postanejo zlato rumeni. Še vroče damo v kozarce, da dobijo upognjeno obliko.

Kroglice Rafaelo

Sestavine: 2 dl vode, 35 dag sladkorja, 1 margarina, 40 dag mleka v prahu, 25 dag kokosove moke, lešniki

Izdelava: Vodo in sladkor zavremo, dodamo margarino, da se stopi. Primešamo mleko v prahu in kokos. Maso pustimo počivati tri ure. Nato oblikujemo kroglice, v katere damo prepražene cele lešnike. Kroglice povaljamo še v kokosu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 2. junij 2021 / 14:41

Brezskrbni časi šolanja

Ob sedemdeseti obletnici mature je osem nekdanjih sošolk in sošolcev Gimnazije Kranj obujalo spomine v Gostilni Rekar na Orehku.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mladi razveseljujemo starejše

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske že drugo leto izvaja projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Čaka jih obnova vaškega jedra

"Želimo, da bi jedro postalo prostor za prireditve in različne družabne dogodke," pravi predsednik KS Blejska Dobrava Igor Arh.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Daljinsko (radijsko) odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vo...

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mojstrica vezenja

Kati Čušin se že več desetletij ukvarja z vezenjem in je za to umetnost navdušila tudi mnoge druge.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Ladislav Črnologar: Tri povesti

Ladislav Črnologar je že več kot dvajset let opazno prisoten v slovenskem literarnem prostoru. V zadnjem času je prejel tudi nekaj uglednih nagrad in priznanj za svoje literarno delo. Črnologar s...