Dobitniki državnih odlikovanj v družbi predsednika Janeza Drnovška, dr. Pavel Štular (drugi z leve v prvi vrsti). (Foto: Gorazd Kavčič)

Predsednik odlikoval Jezerjana

Februarja je predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek na Brdu pri Kranju podelil več pomembnih državnih odlikovanj. Eden od prejemnikov je tudi rojak z Jezerskega, dr. Pavel Štular.

Predsednikova odlikovanja so ob tej priložnosti prejeli: Cvetko Kobal za vzpostavljanje institucionalnih in ekonomskih temeljev za samostojno državo Slovenijo, prof. dr. Anton Dolenc za raziskovalno delo in dosežke v medicini, prof. dr. Ernest Petrič za prispevek k demokratizaciji Slovenije in razvoju slovenske diplomacije, dr. Mirko Cuderman za prispevek k zborovski glasbi. Darja Feldo, Matjaža Željka in Gregorja Dolinarja je predsednik odlikoval za uspešno izvedbo lanske matematične olimpijade, Gerarda Dreseja pa za osebni prispevek in podporo Sloveniji v osamosvojitveni vojni.

Z redom za zasluge pa je predsednik odlikoval dr. Pavla Štularja, in sicer za pionirsko delo na področju znanstvenega razvoja varjenja. Takole je zapisano v obrazložitvi: »Dr. Pavel Štular je vse svoje življenje posvetil varilni tehniki za napredek našega gospodarstva, in to od mikroelektronike, kovinske lahke in težke industrije, letalstva do ladjedelništva. V največji meri je njegova zasluga, da danes ni več izdelka, ki ne bi bil vsaj v eni fazi izdelave kakor koli obdelan z enim od varilnih postopkov ali njim sorodne tehnike. Pod njegovim vodstvom so na Inštitutu za varilstvo razvili, uvedli ali pripomogli k uvajanju varjenja novih materialov, novih elementov varjenih konstrukcij in novih varilnih postopkov ter tehnologij v industrijsko uporabo in začeli širiti varjenje v zaščitnih plinih argona in ogljikovem dioksidu po posebnem postopku. Po zaslugi dr. Pavla Štularja je Inštitut za varilstvo pomagal več delovnim organizacijam, ki so začele na pobudo inštituta prvič industrijsko proizvajati dodajne materiale, varilno opremo in stroje. Ob tem ni bilo pozabljeno na šolanje in strokovno rast lastnih strokovnjakov, ki so z delom dosegli tudi najvišje stopnje znanstvene, strokovne in akademske izobrazbe. Inštitut za varilstvo je z dosežki pri znanstvenoraziskovalnem delu, posebno v okviru Mednarodnega inštituta za varjenje kot tudi na drugih strokovnih forumih, pridobil sloves uglednega inštituta, katerega znanstvenoraziskovalni dosežki so primerljivi z dosežki inštitutov v industrijsko razvitih državah.« Dr. Pavlu Štularju pa poleg znanstvenih zaslug pripisujejo tudi umetniške, saj so zapisali, da je bil tudi na področju umetnostnega varjenja Štular prvi v takratni skupni državi Jugoslaviji, ki je to umetnost oživil s pomočjo umetnikov Tihca in Boljke. Prevzeli pa so jo tudi nekateri slovenski umetniki, npr. Tone Svetina, danes pa so umetnostni varilci dejavni na področju te umetnosti doma in v tujini.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 9. marec 2017 / 08:14

Kako uporabljati defibrilator

Na Jesenicah bodo študentje fakultete za zdravstvo občane seznanjali s temeljnimi postopki oživljanja in s praktično uporabo defibrilatorjev. Dva občana sta na ta način že rešila življenje vozniku.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 6. april 2007 / 07:00

Kolesarski izleti po občini Jesenice

Na kolo za zdravo telo je sicer fraza, toda pri TIC-u so to dosledno upoštevali in pripravili posebno karto kolesarskih izletov. Zloženka je v slovenskem in italijanskem jeziku, predlaga...

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Zakonca Marija in Marjan Hafner živita v vasi Trnje, ki se strmo dviga v hrib, tako da se iz njune hiše razprostira prelep pogled na Škofjo Loko. Poklicno pot sta začela v jeseniš...

Slovenija / petek, 6. april 2007 / 07:00

Vlada za sanacijo plazov

Ljubljana - Vlada je v načrtu sanacijskih ukrepov na določenih zemeljskih plazov za letos predvidela nekaj več kot dva milijona evrov. Med 16 občinami, kjer bodo saniral...

Tržič / petek, 6. april 2007 / 07:00

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Maksi shaker za rekord

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled so v največjem sodobnem kovinskem shakerju doslej zmešali kar 400 litrov koktajla.