Florijan Bulovec je oktobra 2005 prepričeval prebivalce Kovorja o koristnosti centra za ravnanje z odpadki. V tem vidi rešitev za tržiško Komunalo in občino tudi danes.

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Tržič – Po seji tržiškega občinskega sveta, ko so omenjali dolg občine do Komunale Tržič, je završalo med 66 zaposlenimi. Skupina nezadovoljnih delavcev je razposlala anonimno pismo, v katerem izraža ogorčenje nad slabim poslovanjem in domnevnimi škodljivimi ravnanji vodilnih oseb. Direktorja pozivajo, naj odstopi in zapusti podjetje. Sledila je še peticija s podpisi.

»Občani so nezadovoljni s storitvami JP Komunala Tržič že nekaj časa. Sedaj nezadovoljstvo izražajo še delavci. V peticiji se 25 podpisnikov pritožuje nad pomanjkanjem dela in slabimi plačami. Skrbi jih prihodnost podjetja, zato pričakujejo spremembe. Poslovanje je že dve leti negativno. Lansko izgubo 80 milijonov tolarjev so poravnali le knjigovodsko. Ne razumem, da so pristali na več kot sto milijonov tolarjev dolga Občine Tržič. Ker je slednja 77-odstotna lastnica podjetja, bomo proučili razmere. Najprej bomo sklicali zbor delavcev in se odkrito pogovorili z vodstvom o organiziranosti firme, številu zaposlenih, pridobivanju dela in drugem. Predviden je tudi sklic skupščine, ko bo znano več o usodi podjetja,« je povedal Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

»Naša firma nima izgube, kar velja tudi za leto 2006. V poslovnem izidu se ne upošteva amortizacija, kar je v skladu z računovodskimi standardi. To vsakič potrdi revizor, ki ta teden začenja pregled za lani. Če bi obračunali amortizacijo, bi res bilo 80 milijonov tolarjev izgube. Samo pri kanalščini, kjer smo imeli devet milijonov tolarjev prihodkov, bi amortizacija znašala prek 40 milijonov. Cene, ki jih zadržuje država, tega ne pokrivajo. Občina Tržič ima prek 717 tisoč evrov zapadlih obveznosti do našega podjetja za investicije in vzdrževanje cest ter javnih površin v letu 2006 in 2007. Če bi zahtevali izvršbo plačila, bi bila v težavah občina. Z njo se želimo dogovoriti o poravnavi dolga, saj nam najem likvidnostnih kreditov povzroča dodatne stroške. Sam se ne čutim odgovornega za stanje v JP Komunala Tržič, kjer sem direktor od septembra 2004. Poslovni objekt na Mlaki, kjer so za zdaj le garaže, so odprli prej. Tam bi uredili tudi pisarne, če bi imeli denar. Število zaposlenih je pri nas večje, ker imamo gradbeno skupino. Zanjo si prizadevamo pridobiti delo na trgu, vendar so bili delavci lani večino leta zasedeni z naročili občine. Temeljni problem je, da si tako majhno komunalno podjetje ne more privoščiti niti strokovnih kadrov niti sodobne opreme,« je komentiral Florijan Bulovec očitke vodstva Občine Tržič.

Glede nezadovoljstva delavcev je pojasnil, da si je zamere nakopal z odpravo nekaterih neupravičenih ugodnosti iz preteklosti. Plače so usklajene s kolektivno pogodbo in so celo višje od zahtevanih. Trije zaposleni z individualno pogodbo imajo nižje plače že eno leto. Očitek o okoriščanju s starimi avtomobilskimi gumami ne drži. Ker je Dinos zaračunaval prevzem, je njegov daljni sorodnik brezplačno zbiral uporabne gume za predelavo. Še vedno je prepričan, da je najboljša priložnost za več prihodka in nova delovna mesta regijski center za ravnanje z odpadki, ki bi lahko bil v Kovorju. Če to ne bo uspelo, bodo morali sami urediti deponijo odpadkov, za katero jeseni poteče obratovalno dovoljenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Bohinjski predor

Letos mineva 105 let od odprtja bohinjskega predora, veličastnega gradbenega projekta, ki je v Bohinj prinesel "nov veter", veter razvoja in napredka.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 6. april 2007 / 07:00

Kolesarski izleti po občini Jesenice

Na kolo za zdravo telo je sicer fraza, toda pri TIC-u so to dosledno upoštevali in pripravili posebno karto kolesarskih izletov. Zloženka je v slovenskem in italijanskem jeziku, predlaga...

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Zakonca Marija in Marjan Hafner živita v vasi Trnje, ki se strmo dviga v hrib, tako da se iz njune hiše razprostira prelep pogled na Škofjo Loko. Poklicno pot sta začela v jeseniš...

Slovenija / petek, 6. april 2007 / 07:00

Vlada za sanacijo plazov

Ljubljana - Vlada je v načrtu sanacijskih ukrepov na določenih zemeljskih plazov za letos predvidela nekaj več kot dva milijona evrov. Med 16 občinami, kjer bodo saniral...

Tržič / petek, 6. april 2007 / 07:00

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Maksi shaker za rekord

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled so v največjem sodobnem kovinskem shakerju doslej zmešali kar 400 litrov koktajla.